A fost reluat colectarea datelor în cadrul celui mai complex studiu demografic din Republica Moldova – Generații și Gen

0
39

Comunicat de presă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a reluat colectarea datelor în cadrul celui mai complex studiu demografic din Moldova – Generații și Gen (SGG), lansat în luna ianuarie 2020 și sistat temporar din cauza pandemiei impuse de COVID-19.

   Acest studiu se realizează pentru prima dată în Republica Moldova și va oferi date statistice dezagregate despre procesele demografice din țara noastră, în baza cărora vor fi elaborate politici demografice referitoare la: prevenirea infertilității, intenția de a avea copii, numărul de copii doriți, îmbătrânirea populației, migrația, speranța de viață joasă, în special în rândul bărbaților și alte aspecte.

Procesul de colectare are loc într-un format nou fiind asigurate măsurile de protecție împotriva COVID-19 și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cei 100 de operatori de teren implicați în sondaj au fost instruiți online, pe parcursul lunii iulie, de către un expert în sănătate din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică cum să utilizeze materialele de protecție și cum să colecteze datele pe timp de pandemie. Operatorii de teren au primit seturi de  echipament de protecție împotriva la COVID-19, care includ  mască facială, mănuși și dezinfectant.

În colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost elaborat un nou regulament metodologic de colectare a datelor pe timp de pandemie. Conform acestuia, chestionarea are loc doar în aer liber, respectând recomandările OMS și ale Comisiei Excepționale de Sănătate Publică. De asemenea, toți respondenții care participă la studiu primesc mască facială de protecție și mănuși de unică folosință.

Ca răspuns la pandemie, autorii au ajustat metodologia de cercetare a studiului prin integrarea unei secțiuni cu întrebări referitoare la COVID-19, care va permite evaluarea impactului COVID-19 printr-o analiză comparativă a situației din societate de până la pandemie și după declanșarea acesteia. Colectarea datelor va avea loc până în luna octombrie 2020 și se va desfășura pe întreg teritoriul țării, fiind chestionate în total până la 20 de mii de persoane.

Studiul Generații și Gen este unul global, desfășurat până în prezent în 24 de țări. În Republica Moldova, acesta este coordonat de către Fondul ONU pentru Populație, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Național de Statistică și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda, fiind susținut financiar de către MSMPS, Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India ONU și UNFPA Moldova. (Irina LIPCANU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.