Situația la frontieră

0
47

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 417 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 553 traversări persoane,  dintre care 652 treceri la frontiera moldo-română, 755 treceri la frontiera cu Ucraina și 146 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost: PTF Leușeni – 455 traversări persoane; PTF Otaci –  404 traversări persoane; PTF Aeroport Chișinău – 146 traversări persoane (rute charter); PTF Giurgiulești-Reni – 143 traversări persoane: PTF Sculeni – 143 traversări persoane.

   Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale: două persoane au încălcat regimul zonei de frontieră; două încălcări ale regimului special în condiții de stare excepțională; un conațional a fost documentat pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 417 persoane și completate 1 553 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 346 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.  În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Regatul Țărilor de Jos, SUA și Emiratele Arabe Unite fiind înregistrați 143 de pasageri moldoveni. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci, s-au înregistrat 474 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului de tip Covid-19.

   Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 92 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal și-au intensificat mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără: monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară, detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, izolarea de celelalte persoane, solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

   La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

  Conform Dispoziției nr.13 din 3 aprilie 2020, persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră sau aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, Declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020, iar polițiștii de frontieră vor verifica veridicitatea completării acesteia. În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

  Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să amâne călătoriile și să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19! Să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur! #StaiAcasă  

SURSA: Secția relații publice, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.