Conflictul vecinilor ajunge și pe Facebook. Ce spune primăria?

0
1780

O locuitoare a municipiului Soroca a postat pe rețelele sociale un mesaj în care-și varsă nemulțumirea pe construcția care se face la poalele blocului lor. Aceasta a scris mai multe întrebări la care vrea să primească răspuns. Mai mulți locatari ne-au scris și nouă ca să-i susținem în acest caz. Fiindcă nu suntem noi cei competenți care pot spune dacă lucrările se fac bine din punct de vedere legal și tehnic, am solicitat opiniile ambelor părți, ale arhitectului municipiului și primarului.

„Stimați locuitori ai orașului Soroca! Cer ajutor în special persoanelor competente!!! Proprietarii restaurantului Soroca își fac de cap!!! Oameni buni, cei ce locuiesc la etajele 2-3 rămân captivi și nu vor putea să vadă nici măcar lumina zilei, însă unele probleme îi afectează și pe localnicii de la etajele de mai sus! Voi cum credeți că fundamentul va rezista greutății care se ridică deasupra restaurantului??? V-om ajunge ca și locatarii din or. Otaci!! Ce fel de Hotel într-un bloc locativ? Cramă în subsolul casei??? Îndrumați-ne. vă rog, la ce organe să ne adresăm ca să oprim dezastrul acesta” scrie Victoria Cojuhari. 

Femeia este susținută de unii oameni care locuiesc în același bloc, dar care vorbesc de alt aspect al problemei. Tatiana Coțaga afirmă că la început nu era deranjată de acele lucrări care au început la restaurant. “Știți de când a început construcția, mi se părea că o să fie o simplă reparație, dar când a început montarea diferitor balustrade și privatizarea parcărilor care aparțin blocului și privatizarea subsolului, mizeria, gălăgia care se petrece la noi în ogradă și personalul care muncește de cu zori până în seară prin ogradă fără nici o protejare, fără măști și fără mănuși, care tușesc pe sub geamuri, mi-i frică să ies până la magazin, sau să ies cu copilul afară pentru câteva minute ca să tragă o gură de aer. Nuștiu unde se uită autoritățile”.

Alina Știrbu, altă locuitoare a blocului, zice că o deranjează lucrările care se fac. „Pe noi ne deranjează că ne închide priveliștea. Au tăiat doi pomi de nuc și au ocupat din spațiul blocului locativ. Ceea ce nu se permite după lege. Construcția dată expusă în blocul locativ este fără acordul locatarilor din blocul dat. Noi cerem demontarea acestui obiect și vrem ca aceste persoane care se ocupă ilegal să fie trași la răspundere, deoarece viața noastră este pusă în pericol. Noi cerem ajutor ca instanțele competente să ia măsuri”.

Am cerut opinia doamnei Inga Spoială, proprietara restaurantului, pentru a afla și poziția ei referitor la această problemă. „Noi avem toate actele în regulă, inclusiv și autorizație de construcție. Eu nu am nimic cu blocul lor, magazinul de cândva în care acum se află restaurantul este o clădire aparte. Și în subsol unde va fi crama tot este spațiul meu, aparte de cel al blocului locativ. Noi facem totul conform normelor, și am vrea ca locatarii blocului să nu-și facă griji. Vreau să înțelegeți că această construcție nu este undeva în pădure, ci în centrul orașului așa că nu puteam începe construcția fără să fi avut toate actele de la organele competente care ne permit lucrul. Aceasta este o construcție anexă, iar lucrările pe care le fac acum sunt pe acoperișul meu” ne-a răspuns proprietara. 

Totodată Grigore Guțu, arhitect al municipiului Soroca, afirmă că totul este în ordine. “Ei au certificat de urbanism, este proiect de execuție cu compartimentele arhitectură și rezistență, avizul de verificare la aceste compartimente. Sunt documente oficiale făcute de specialiști, adică de oameni din domeniu, căci doar nu poți face astfel de lucrări fără a ține cont de structura de rezistență portantă a blocului și a clădirii existente. Dacă poate cuiva nu-i convine, nu poți stopa astfel de lucrări pentru un moft sau mai știu eu cum acolo. Lumea pur și simplu nu vede ce va fi, dar din proiect am văzut că este o arhitectură destul de seriosă. Această construcție este doar o anexă a blocului locativ cu multe nivele și este în afara blocului. Prin aceste lucrări rezistența blocului locativ nu este nicidecum afectată. Dacă cineva dintre locatarii acestui bloc are obiecții, pot să-și expună în mod oficial care anume drepturi ale lor au fost lezate”.

Am contactat-o și pe doamna primar, Lilia Pilipețchi, care ne-a comunicat că știe de acest conflict. „Inga Spoială este cea mai bravo gospodină din municipiul Soroca și atâtea a făcut pentru locatarii de acolo. Ca să nu deranjeze unii vecini, a procurat și două apartamente de lângă restaurant. Noi vrem să fim corecți și să nu supărăm locatarii, dar vrem să-i dăm prioritate acestei femei fiindcă alți investitori ca ea practic nu avem. Este unica persoană care cu atâta devotament muncește pentru orașul Soroca și pentru teritoriul din preajmă. Să vedeți și ce ordine a făcut în acel subsol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.