Fostul director ANRE: Tarifele la gaz trebuie majorate

0
59
Expertul este de părere că în Republica Moldova nu există problema tarifelor înalte.
Expertul este de părere că în Republica Moldova nu există problema tarifelor înalte.

  Expertul în energetică Victor Parlicov, fost director la Agenția Națională de Reglementare Energetică, consideră că tarifele pentru gaz trebuie majorate, dar, din considerente politice, acest lucru nu se va întâmpla anul curent.

   Potrivit lui, ANRE deja ar trebui să examineze majorarea prețului gazului, însă continuă să se ocupe de agenta politică și nu pune în discuții acest subiect, transmite Știri.md cu referire la IPN. Victor Parlicov afirmă că tariful la gaz ar trebui să crească în pofida faptului că prețul de cumpărare a scăzut. Aceasta pentru că anul trecut a fost prevăzut tariful de cumpărare de 178 de dolari per mia de metri cubi de gaz, deși, de facto, Moldova a cumpărat gazul, în medie, cu peste 220 de dolari per mia de metri cubi. Respectiv, prețul de anul trecut nu a acoperit această diferență de cost. Teoretic, după metodologia ANRE, aceste devieri tarifare trebuie să fie incluse în prețul pentru anul următor. Adică, actualmente prețul ar trebui să includă pierderile de  anul trecut”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV.

În opinia lui, dacă ANRE s-ar fi comportat apolitic, în mod pur tehnocrat, acum ar fi trebuit să examineze majorarea tarifelor. „ANRE va continua să se ocupe mai mult de agenda politică, decât de reglementarea prețurilor. Problema noastră este că politicienii se ocupă de tarife, iar regulatorul, ANRE, cel care trebuie să se  ocupe de tarife, se ocupă de politică”, a afirmat expertul.

Expertul este de părere că în Republica Moldova nu există problema tarifelor înalte.  „La noi tarifele sunt mai mici decât la majoritatea statelor din jur, cu excepția Ucrainei, unde sunt mari subvenții prin tarife. La noi nu este problema tarifelor înalte, la noi există problema veniturilor mici”, a continuat Parlicov. Totodată, potrivit lui, consumatorii moldoveni vor trebui să acopere cheltuielile de întreținere a rețelelor de tranzitare a gazului pentru că pe teritoriul Republicii Moldova nu va mai fi tranzitat gaz, respectiv, compania rusească Gazprom, nu mai achită bani pentru acest serviciu.

SURSA: ipn.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.