Cum a sărbătorit cei 100 de ani mătușa Eugenia Babără de la Șeptelici

0
858
Eugenia Babără - centenara de la Șeptelici

Eugenia Babără din Șeptelici a atins astăzi, 24 decembrie, vârsta de 100 de ani. Astfel femeia a devenit ce-a de-a doua centenară în localitate și una dintre cei mai vârstnici soroceni. Cu prilejul aniversării la, la Șeptelici a fost organizată o sărbătoare frumoasă. Rudele, autoritățile locale și cele raionale, parohul bisericii din sat au venit să-și exprime respectul și admirația față de omagiată.

Părintele Andrei Moșneguțu, parohul bisericii din sat și preoteasa Olga au felicitat-o pe mătușa Eugenia.

Mătușa Eugenia s-a născut în anul 1919, în familia lui Feodosie și a Parascoviei Condrea din Șolcani, fiind una dintre cei cinci copii ai cuplului. De la părinții săi, femeia a moștenit dragostea pentru munca cinstită, respectul față de oamenii din jur, dragostea și frica de Dumnezeu. Căsătorindu-se cu soțul ei, Mina Babără, s-a mutat la Șeptelici, unde au construit casă și au dus o viață bazată de respect și înțelegere reciprocă. De 30 de ani, centenara a rămas văduvă.

Primara satului Șeptelici, Victoria Andriuța, înmânează centenarei o medalie personalizată, realizată cu prilejul aniversării

În prezent, nepoții Oxana Eftodi și Ion Carabinovici locuiesc cu mătușa Eugenia și au grijă de ea. Pricepută din tinerețe la țesut covoare și la uns cu lut, bătrâna nu stă fără treabă nici la vârsta aceasta. Încă din vară, cu gândul la o iarnă friguroasă și-a uns hogeagul să nu iasă fum pe alături, urcând pe scară fără frică. Din când în când mai aruncă niște grăunțe la găini, spală haine.

Angajații primăriei Șeptelici au venit cu daruri pentru ce de-a doua centenară din sat

Oxana Eftodi, nepoată: “Este o femeie muncitoare, nu stă fără lucru nici acum. Dacă eu plec la serviciu, neapărat își găsește ocupație. Coase mult și își pune ață în ac fără ochelari și fără ajutorul nostru, dezghioacă păpușoi, spală haine. Totdeauna îmi spune: “De atâta te iubesc, că ai mare răbdare. Să fii răbdătoare!”.

“O stimăm foarte mult pe mătușa noastră. Este o femeie liniștită și muncitoare. Este foarte bună cu noi. Împreună cu soțul ei au fost un model de cuplu. Ea avea grija gospodăriei, el pleca la Soroca la piață, deseori la pas, ca să facă toate cumpărăturile și să rezolve problemele familiei. Erau buni gospodari, țineau porci și vaci, aveau cai. Acum nu mai are puteri, dar noi suntem mândri de ea” spune Angela Carabinovici, o altă nepoată.

Angela Carabinovici și soțul ei, mândri de mătușa lor

De ziua bătrânei, rudele au gătit o masă pline de bucate gustoase și au deschis larg poarta pentru oaspeți, care nu s-au lăsat așteptați. Musafirii au venit cu flori, cadouri și urări de sănătate.

Oxana Eftodi și Ion Carabinovici aduc tortul aniversar – vedeta mesei de sărbătoare

Victoria Andriuța, primara satului Șeptelici: “Îi dorim omagiatei multă sănătate, iar rudelor putere și răbdare să-i poarte de grijă și în continuare. Să știți că ne mândrim cu faptul că la noi în sat avem două persoane longevive. În anul 2018 am omagiat doamna Feodora Sucmanova și iată că în acest sfârșit de an avem frumoasa și fericita ocazie să mai felicităm o persoană longevivă, doamna Eugenia Babără. Încercăm să punem umărul și să-i susținem, deoarece ei sunt ca o carte de vizită a satului nostru. În anul 2022, cu Doamne ajută, o altă locuitoare a satului Șeptelici va atinge vârsta de 100 de ani. Cred că este rezultatul unui mod sănătos de viață și a muncii depuse pe parcursul vieții, deoarece oamenii care muncesc sunt mai energici și mai rezistenți”.

De asemenea, primăria i-au oferit centenarei un cadou financiar în sumă de 2000 de lei cu prilejul aniversării.

Omagiata este felicitată de conducerea raionului și cea a Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei

Svetlana Păunescu, vicepreședinta raionului Soroca a venit cu un mesaj de felicitare din partea președintelui raionului, dar și cu un cadou financiar în sumă de 2000 de lei din partea autorităților raionale, oferit cu prilejul aniversării. „Am participat cu mare plăcere la un eveniment frumos în această comunitate, marcarea centenarului acestei bunicuțe, care este un om deosebit. M-a impresionat prin faptul că are o minte lucidă, o dragoste mare pentru credință, pentru familie și pentru oameni. Sunt o familie frumoasă, cu nepoți care au grijă de  bătrânică. Faptul că a ajuns la această vârstă denotă dragostea ei de viață, dar și faptul că în această localitate sunt, probabil, condiții ca oamenii să trăiască mult”, a menționat Svetlana Păunescu.

Primii colindători au pășit pragul bătrânei de ziua ei

Și pentru că sărbătorile de iarnă se apropie, mătușa Eugenia a primit și primii colindători – copii din localitate, care i-au cântat colinde și i-au recitat poezii. La finalul sărbătorii, bătrâna și-a petrecut musafirii voioasă, dorindu-le un an bun și o viață cât mai lungă și lor.

Omagiata petrece oaspeții, copleșită de emoții pozitive

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.