1,11 miliarde lei sub formă de ajutoare de stat. Cine sunt principalii beneficiari

0
235
Mai mult de jumătate din venituri au fost asigurate de Serviciul Vamal - 20,603 mlrd. lei (+6,4%

     În anul 2018 valoarea ajutorului de stat raportat, inclusiv prin SIEG (Sistemul de Interes Economic General) a fost de 1,11 miliarde lei, ceea ce constituie 0,58% din PIB, anunță Consiliul Concurenței.

De acest ajutor au beneficiat doar 2.290 de persoane juridice şi fizice, care desfăşoară activităţi economice, inclusiv companii ale statului, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com. Consiliul Concurenței a autorizat însă doar 41% (454,1 milioane lei) din valoarea ajutorului de stat raportată. Datele Consiliului Concurenţei relevă o creştere cu circa 32% a ajutorului de stat raportat comparativ cu anul 2017. În acelaşi timp valoarea acestuia este de 2,6 ori mai mică decât a fost în 2016. Această diferenţă majoră se explică prin volumul uriaş de scutiri de taxe și reduceri la plata impozitelor (facilităţi fiscale şi vamale) acordate în 2016, când a depăşit volumul de 2,36 miliarde de lei, de 7,5 ori mai mare decât în 2018 (318 milioane lei). Pe de altă parte Consiliul Concurenței precizează că valoarea estimată a ajutorului de stat, inclusiv valoarea măsurilor de sprijin acordate sub formă de facilități fiscale a fost în 2018 mai mare cu peste 50%, decât cea raportată – circa  1,76 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,93% din PIB.
 Majoritatea ajutorului de stat din 2018 a fost sub formă de subvenţii şi subsidii – circa 524 milioane lei, şi scutiri de taxe și reduceri la plata impozitelor – 318 milioane lei.

     În cazul subvenţiilor e vorba de alocaţiile din Fondul de dezvoltare rurală, adică subvenţiile pentru agricultori, iar în cazul facilităţilor fiscale şi vamale printre beneficiarii principali se numără atât parteneriate private precum cel din domeniul serviciul dializei, sau din domeniul jocurilor de noroc, dar şi IT Park Moldova. Menţionăm că autorul de stat este o componentă a politicii economice și în special a politicii de concurență datorită impactului acestuia asupra mediului concurențial. Prin politica în domeniul ajutorului de stat se urmărește corectarea eșecurilor pieței și consolidarea economiei naționale.

Datele oficiale arată însă că eficienţa ajutoarelor de stat este însă una extrem de redusă.

SURSA: mold-street.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.