Trei frați judocani, susținuți de sportivii din Italia

0
156

În familia Oxanei și a lui Sergiu Vrancean din municipiul Soroca cresc patru flăcăi — Daniil (4 ani), Alexandru (10 ani), Bogdan (12 ani) și Nichita (14 ani). Cei trei frați mai mari sunt pasionați de sport, și în special de judo. Au participat adesea la competițiile locale și republicane, ba au mers și la cele din Iampil (Ucraina), de unde se întorceau de cele mai multe ori cu locuri premiante.

În același timp, cei trei frați nu au avut posibilitatea să participe ca și semenii lor la competiții internaționale pe motiv că nu au pașapoarte. Perfectarea documentelor pentru toți trei necesită o sumă mai mare de bani, pe care părinții nu și-o pot permite. Tatăl băieților s-a adresat în diverse instanțe pentru a fi ajutați, și a avut noroc să calce și pragul Direcției de Învățământ din Soroca. Una dintre angajatele de acolo a apelat la diaspora basarabenilor de peste hotare, dar nu a primit răspuns. Într-o bună zi, a văzut o fotografie postată de o nepoată de a ei stabilită în Italia, care era îmbrăcată în kimono. “Am fost apelată de o rudă de a mea, după ce nu a găsit ajutor în altă parte, ne spune Irina Roman, o soroceancă stabilită în orașul Montichiari din provincia Brescia, Italia. M-a rugat să întreb sportivii din Italia, unde mă ocup eu, poate vor putea să ne ajute în acest caz. Ne gândeam că poate fiecare va dona un euro, cinci euro și tot așa până adunăm suma aceasta de bani. Știu că acasă, în Republica Moldova, mulți bărbații din generația mea fac abuz de alcool și se ocupă de lucruri nu prea bune și m-am gândit că ar fi un lucru bun dacă vom ajuta acești copii care ar putea să o ia pe o cale bună. Consider că sportul este o ocupație foarte sănătoasă, aduce disciplină, tărie de caracter, îmbunătățește moralul și educația, așa că trebuie de investit în această direcție. Am vorbit cu profesorul meu de judo din Italia, căruia îi spune Alessandro Tuccillo Castaldo, la fel ca și celui mai mic sportiv din familia Vrancean, Alexandru. Profesorul meu de la școala Judo Ronin Academy Montichiari a acceptat și mi-a spus că de mic tot nu avea o situație materială foarte bună și îi va ajuta cu mare plăcere. S-a gândit să organizeze un fel de seminar master-class, iar banii obținuți pe acele bilete îi va da celor trei frați pentru a-și face actele. Fiindcă nu am reușit să realizăm activitatea mai devreme, profesorul a dat bani din buzunarul său, pe care-i vom întoarce după ce facem acel seminar. Vreau să mai spun că am fost susținuți și de antrenorul de jiujitsu Pè Ernesto, de la școala Laboratorio Jiu Jitsu”.

Astfel că recent cei trei sportivi, însoțiți de tată, antrenor și Irina Roman, au mers la Centrul Multifuncțional din Soroca pentru a-și perfecta buletine de identitate și pașapoarte. “Din generația aceasta de elevi care frecventează clubul nostru sportiv, frații Vrancean sunt printre cei mai talentați copii, îmi spune între timp Vitalie Lohov, antrenor la Clubul Sportiv “Șoimii Soroceni”. Mă bucur foarte mult că s-a găsit așa o persoană care a venit să ajute acești copii, ca ei să aibă un viitor. Sper că la prima competiție, care va fi în Belarus, va merge fratele mijlociu, dacă reușim să luăm actele până atunci. Acesta e viitorul lor. Ei, dacă vor participa și la competiții internaționale, vor vedea nivelul de acolo și o să crească, nu vor sta pe loc”. Cei mai fericiți dintre toți erau cei trei tineri sportivi, care așteptau cu nerăbdare să se fotografieze pentru primele lor pașapoarte. “Sunt foarte bucuros că am fost ajutați să ne facem pașapoarte și că vom putea merge la competițiile de peste hotare, zice Bogdan Vrancean. Pentru mine sportul înseamnă mai mult decât un hobby, este viață pentru mine, îmi place mult judo-ul și să vreau să merg la aceste competiții. Sper ca așa să mă dezvolt mai bine, să am rezultate mai bune și să câștig la acele competiții. Mulțumesc mult din partea familiei noastre celor din Italia pentru această binefacere!”.
Bravo celor care au ajutat frații Vrancean și succes băieților în cucerirea celor mai bune locuri acasă și peste hotare.

  • Irina Roman: “Știu că acasă, în Republica Moldova, mulți bărbați din generația mea fac abuz de alcool și se ocupă de lucruri nu prea bune și m-am gândit că ar fi bine dacă vom ajuta acești copii care ar putea să o ia pe o cale bună. Consider că sportul este o ocupație foarte sănătoasă, aduce disciplină, tărie de caracter, îmbunătățește moralul și educația, așa că trebuie de investit în această direcție”.
  • Vitalie Lohov: “Din generația aceasta de elevi care frecventează clubul nostru sportiv, frații Vrancean sunt printre cei mai talentați copii. Mă bucur foarte mult că s-a găsit așa o persoană care a venit să ajute acești copii, ca ei să aibă un viitor”.
  • Bogdan Vrancean: “Sunt foarte bucuros că am fost ajutați să ne facem pașapoarte și că vom putea merge la competițiile de peste hotare. Pentru mine sportul înseamnă mai mult decât un hobby, este viață pentru mine, îmi place mult judo-ul și să vreau să merg la aceste competiții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.