Pavel Filip: „Mai bine burse mai puține, dar mai mari”

Guvernul republicii Moldova a examinat într-o ședință Conceptul noului mecanism de acordare a burselor în sistemul de învățământ național. Premierul Pavel Filip a menționat, printre altele, că actualul cadru legal în domeniu este învechit, iar bursele sunt oferite într-un mod inechitabil. Totodată, acestea nu stimulează performanța, fiind oferite chiar și pentru media de 5,8.

„Bursele sunt orientate pentru a încuraja cunoștințele – poate este mai corect să oferim mai puține burse, dar mai mari, pentru cei care le merită. Pentru noi educația este o prioritate, de aceea trebuie să înțelegem cauzele deficiențelor existente în acest sistem și să pornim de la eliminarea constrângerilor”, a spus prim-ministrul, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În conformitate cu noul concept urmează a fi elaborat un regulament unic de acordare a burselor pentru toate nivelurile și profilurile, care va asigura echitatea în sistemul educațional național și va stimula performanța. De asemenea, vor fi optimizate categoriile de burse. Conform noului concept va fi o singură bursă de merit – Bursa de Excelență a Republicii, în locul celor patru burse de merit în prezent. Conceptul mai prevede acordarea unor burse atractive pentru domeniile de formare profesională necesare statului, în care se atestă deficit de cadre. Premierul a solicitat constituirea unui grup de lucru care va efectua o analiză amplă pe domenii, va identifica numărul de specialiști necesari economiei și va definitiva conceptul noului mecanism de acordare a burselor.

Să mai menționăm că, de curând,  executivul a majorat cu 5% bursele elevilor și studenților, în scopul stimulării performanțelor academice și creşterii atractivităţii instituţiilor de învăţământ superior şi profesional tehnic.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română
3 comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.