ALEGERI 2018: Câțiva soroceni informați despre cum vor vota în această toamnă

0
44

La Soroca a avut loc astăzi o întâlnire cu cetățenii, reprezentanții instituțiilor publice vizate, în cadrul Campaniei mobile de informare electorală cu genericul “Democrația contează”, organizată de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Astfel, în cadrul acesteia au fost discutate noile modificări ale Codului Electoral, noile proceduri electorale, votarea peste hotare, precum și înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în afara țării, importanța participării la vot și alte subiecte legate de alegerile parlamentare ordinare din acest an.

“Scopul evenimentului este de a informa cetățenii, dar și administrația publică locală despre scrutinul din această toamnă și procedura de votare, schimbările care au fost introduse odată cu adoptarea sistemului electoral mixt”,  a precizat Vadim Filipov, membrul CEC.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe listele naționale, circumscripția națională și alți 51 pe circumscripții nominale. Alegătorii vor vota candidatul în circumscripția unde își au înregistrat domiciliul.

Cel care va obține cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripție va obține mandatul de deputat. În total vor fi deschise 42 circumscripții, inclusiv câte două în Bălți, UTA Găgăuzia și Transnistria, iar alte trei peste hotare.

Cei prezenți au enunțat careva sugestii privitor la organizarea viitoarelor alegeri parlamentare, inclusiv ce ține de decesul persoanelor aflate peste hotare, care se mai regăsesc în lista de alegători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.