Atenţie la muniţii

Salvatorii atenţionează sorocenii să anunţe organele de resort, în cazul depistării de muniţii.

Potrivit Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca, de la începutul anului curent pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 30 de  situaţii excepţionale cu caracter tehnogen cu privire la depistarea a 65 de muniţii neexplodate din perioada  celui de-al II Război Mondial.

Cele mai dese cazuri de depistare a muniţiilor se înregistrează în timpul lucrărilor de terasament, salubrizare şi  lucrările agricole de pe loturile de pămînt care pot duce la cazuri tragice.

Sub denumirea generală de muniţii sunt incluse următoare: cartuşe pentru arme militare, de tir şi de vînătoare, proiectie, bombe sau aruncătoare de rachete, muniţii reactive, torpile, mine, cartuşe de semnalizare, petarde, grenade, şi orice elemente încărcate cu substanţe explozibile.

Muniţiile neexplodate descoperite constitue un pericol deosebit pentru oameni, în condiţiile contactului cu acestea.


Reguli de comportare şi acţiune în cazul depistării acestora:

  • nu le atingeţi;
  • nu le loviţi sau mişcaţi;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu lăsaţi copii să se joace cu asemenea componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi sau întroduceţi muniţiile explodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • în zona unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată nu permiteţi accesul, nu faceţi focul ş nu executaţi lucrări de înbunătăţire, sapat.
  • marcaţi(însemnaţi) locul depistării muniţiei cu un mijloc bine vizibil;
  • păziţi obiectul dat pînă la sosirea organelor competente.

În caz de depistare a muniţiilor neexplodate anunţaţi imediat Inspectoratul de Poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă  la nr. de telefon 112.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.