HRISTOS A ÎNVIAT!

0
28

Toate se umplu de lumină şi de bucurie în această Sărbătoare a Sărbătorilor! Aşa ne îndeamnă preotul prin stihul din slujba Învierii: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea”.

Suntem aproape de ziua în care Domnul reînnoieşte promisiunea Sa față de noi şi ne asigură de prezenţa Lui tainică. Ne bucurăm să fim împreună, aşa cum ne bucurăm de prezenţa dumneavoastră la rugăciunea Bisericii în fiecare duminică şi sărbătoare de peste an. Acolo unde se săvârșește Sfânta Liturghie, acolo Biserica este prezentă şi se zideşte. „Ori de câte ori se săvârșește pe altar jertfa crucii, în care Hristos, Paştele nostru, a fost jertfit” (1Cor. 5,7) se împlineşte lucrarea răscumpărării noastre.

Preot Huluță Sorin

Totodată, prin Taina Sfintei Împărtășanii este reprezentată şi realizată unitatea credincioşilor, care formează un singur trup în Hristos. Această unitate mistică deja existentă între toate comunităţile noastre sperăm şi ne dorim să fie făcută tot mai vizibilă prin colaborare, întrajutorare şi comunicare a tuturor aspectelor care privesc buna desfăşurare a vieţii bisericeşti. Nu suntem niciodată singuri, abandonaţi sau uitaţi, chiar dacă realităţile şi condiţiile în care unele comunităţi trăiesc nu sunt cele mai bune. Săvârșindu-se însă sfânta Liturghie şi participând cu credinţă, primind sfânta Împărtăşanie, credinciosul se uneşte cu însuşi Iisus cel Înviat şi prin El cu toţi credincioşii din întreaga Biserică. Iată ce spune sfântul Ioan Gură de Aur referindu-se la această sfântă Taină: „Ce este, aşadar, această pâine? Este trupul Lui Hristos. Ce devin aceia care Îl primesc? Trupul Lui Hristos: nu mai multe trupuri, ci un singur trup. Într-adevăr, după cum pâinea este una singură, deşi este făcută din multe boabe de grâu care, deşi nu sunt vizibile, se găsesc în ea, astfel încât diferenţa lor dispare din cauza unirii lor desăvârşite, la fel suntem noi uniţi unii cu alţii şi suntem uniţi toţi împreună cu Hristos”. Putem spune, aşadar, nu doar că fiecare dintre noi îl primeşte pe Hristos, ci că şi Hristos îl primeşte pe fiecare dintre noi.

Cu aceste gânduri îmi îndrept cugetul spre fiecare dintre dumneavoastră, acolo unde sunteţi împreună cu cei dragi şi în locul unde mărturisiţi credinţa în Învierea lui Hristos şi unitatea Bisericii Sale. Avem un gând aparte în rugăciune pentru toţi cei în vârstă, bolnavi sau în diferite dificultăţi, pentru cei care nu vor fi cu noi la această sfântă şi dumnezeiască Sărbătoare a Învierii din diferite motive şi mai ales pentru acei care nu se lasă atinşi de lumina lui Hristos.

Tuturor vă doresc să aveţi parte de mult har şi lumină sufletească, de bucurie sfântă în Domnul prin comuniunea în credinţă, precum şi de o Sărbătoare frumoasă aşa cum o surprinde poetul în versurile sale:


Biserica pe deal mai sus
E plină astăzi de lumină,
Că’ntreaga lume este plină
De-acelaşi gând, din cer adus:
În fapta noastră ne e soarta
Şi viaţa este tot, nu moartea.

Preot Huluță Sorin,
protopop de Soroca și Florești, Mitropolia Basarabiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.