Sprijin pentru bătrânii din Băxani

0
58

Mai mulți bătrâni din Băxani beneficiază de îngrijire socială la domiciliu, grație unui proiect implementat de o asociație obștească și autoritățile publice locale. În cadrul proiectului a fost angajată o asistentă socială, care le face vârstnicilor vizite la domiciliu și îi ajută prin gospodărie, la cumpărături sau cu alte activități la care oamenii nu se descurcă din cauza vârstei înaintate sau a stării de sănătate.

10 locuitori ai satului Băxani beneficiază de servicii sociale acordate de stat, conform legislației. De ei are grijă asistența socială din sat. Grație unui proiect, serviciile au fost extinse, fiind oferite și altor bătrâni din sat.

“Am 12 beneficiari, sunt născuți în anii 1932, 1935, 1939 etc.”, povestește doamna Ludmila Guilă, asistenta socială angajată pentru ajutorul beneficiarilor. Potrivit obligațiilor de serviciu, asistenta socială le face vizite la domiciliu beneficiarilor de câteva ori în săptămână și îi ajută cu ceea ce o roagă bătrânii: le face cumpărături, le achită facturile, le ajută cu treburile de gospodărie. Femeia este bucuroasă că are o slujbă în satul de baștină, afară de asta, aceasta se simte utilă în comunitatea sa.

Beneficiara Anastasia Manole este bucuroasă că are parte de aceste servicii

Bătrânii, unii singuratici, iar alții având copii departe de cuibul părintesc, sunt mulțumiți că au parte de așa servicii și sunt bucuroși de fiecare vizită a doamnei Ludmila. Printre beneficiari, de circa patru luni, este și Anastasia Manole. Femeia de 79 de ani locuiește singură și spune că pentru ea acest proiect este foarte benefic. “De când doamna Ludmila lucrează cu noi, nu am grijă să merg la piață sau la magazin, ea mă ajută. Eu nu mă pot duce, sunt bolnavă, merg cu cârja. Iarna, când ninge, vine, mă ajută la rânit omătul până la fântână, la lemne sau la găini. Îmi aduce lemne, apă. Nu aveam lemne tăiate și am rugat-o să caute pe cineva să-l plătesc, dar ea a venit cu instrumente și le-a tăiat singură. Iar când eram bolnavă, îmi aducea ciorbă caldă. Când nu era Ludmila, mă descurcam cam greu, nu-mi permite sănătatea și nu este nimeni pe aproape să-l rog să mă ajute. Copiii locuiesc în Soroca și Chișinău”, spune beneficiara. “Aceste servicii sunt oferite grație colaborării dintre AO “Casmed” din municipiul Bălți și autoritățile locale, activează și în alte localități din țară, iar eu am auzit despre el de la primarul din Dărcăuți, unde proiectul este implementat de peste un an, explică primarul satului Băxani, Ghenadie Peretiatcu. Am luat legătura cu această organizație, am aflat condițiile și am acceptat. Am identificat 12 persoane care beneficiază de îngrijire socială la domiciliu”.

Andrian Buga, reprezentant AO “Casmed”, a menționat pentru Observatorul de Nord: “Organizația activează în toată țara. În raionul Soroca suntem prezenți în satele Dărcăuți și Băxani. Urmează să dezvoltăm parteneriate cu primăriile Parcani, Racovăț, Șeptelici ș.a. 60% din costul serviciilor de îngrijire la domiciliu este acoperit de AO “Casmed”, 30% de către autoritățile publice locale, iar 10% este contribuția beneficiarilor”.

Potrivit primarului de Băxani, contribuția autorităților locale constituie 28 mii lei pentru un an. În satul Băxani locuiesc aproximativ 1000 de persoane, iar vârsta medie este de 46 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.