Schimbări bruște ale vremii. Salvatorii vin cu recomandări

0
24

În perioada 17-22 martie curent, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteorologice complicate, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Începînd de mîine, 17 martie, vor cădea precipitații  sub formă de ploaie, cu transformare în lapoviță și ninsori puternice spre 18-19 martie.

Izolat va viscoli, se vor forma depuneri de lapoviță pe firele electrice și crengi, iar pe drumuri va troieni. Vântul nord-vestic se va intensifica până la 15-20 m/s. Temperaturile vor scădea, astfel încît temperatura medie se va situa cu 6-11°C sub valorile normale climatice.

În acest context, salvatorii îndeamnă cetățenii, în această perioadă, să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților.

Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare, iar bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate.

Conducătorii auto sînt atenționați repetat să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

În cazurile în care se vor pomeni pe drumuri cu circulație dificilă, pînă la venirea salvatorilor, sînt rugați să țină motorul mașinii pornit în mod dozat, pentru a evita cazurile de intoxicații cu gaz de eșapament. Mai mult, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde posibil vor atîrnă crengi și cabluri electrice, căzute din cauza  depunerilor de lapoviță, pentru a evita traumatismele.

Mai mult, cetățenii sînt rugați în aceste zile cu temperaturi scăzute, să fie prudenți și să respecte normele antiincendiare. Sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit, pentru a evita producerea situațiilor excepționale, cu pericol pentru sănătate și viață.

În caz de situații de risc, persoanele sînt rugate să apeleze serviciile de urgență.

Igor Brighidin,

Şef-adjunct DSE Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.