Panou pentru joacă și dezvoltare — o “jucărie” complexă pentru copii

0
445

Fiica unui cuplu originar din Soroca are o “jucărie” deosebită, creată chiar de tatăl ei. Copilul petrece timpul interesant și util, iar părinții își pot vedea de treburile casnice, liniștiți că fiica lor are o ocupație. Panoul, care include zeci de obiecte curioase pentru fetița de doar 11 luni, acum este lider în preferințele acesteia, alte zeci de jucării așteptând răbdător atenția micuței, spun părinții.

Vitalie și Marina Dubciuc sunt un cuplu originar din Soroca. Tânăra mămică are grijă de fiica lor, iar tatăl iubește să meșterească tot felul de lucruri în timpul liber de la ocupația sa de bază. De scurt timp, Vitalie a meșterit pentru fiica sa un panou pentru joacă. Acesta include zeci de obiecte curioase pentru un copil, care abia cunoaște lumea: calculator, șireturi, roți, prize, câteva zăvoare și tot felul de obiecte care se rotesc, se sucesc sau își schimbă poziția, captând atenția copilului. Acestea sunt fixate bine de panou, astfel încât nu prezintă niciun pericol. “Ideea este inspirată din internet — o sursă bogată, mi-a plăcut foarte mult și am apelat la Vitalie cu propunerea de a da comandă de un așa panou. El fiind un om căruia îi place să meșterească, să facă lucruri minuțioase, are răbdare, a decis să-l creeze personal. În casă are o cameră dedicată meșteritului, unde are toate instrumentele”, povestește Marina. Din cuvintele femeii, modelele din internet întruneau doar câteva elemente, Vitalie însă a decis să creeze un panou mare și complex. Așadar, pe panoul meșterit pentru Delia au fost fixate tot felul de obiecte menite să-i provoace curiozitate, să-i ocupe timpul. Totodată, asemenea obiecte, cercetate minuțios de copii, contribuie la dezvoltarea imaginației și a motricității fine.

Panou pentru joacă

Noua “jucărie” i-a captat atenția fetiței, așa cum și-au dorit părinții. Primul lucru pe care-l face după deșteptare e să se apropie de acel panou și să se joace, spune Marina, care susține că efectul acestui panou i-au întrecut așteptările: “E peste așteptările mele. Credeam că-i va capta atenția pentru 1-2 ore sau 1-2 zile maxim, după care se va plictisi, dar a trecut o săptămână și acest panou încă îi provoacă interesul. Am avut în ospeție copii mai mici ca Delia și mai mari de vârstă și tuturor le place. E comod, pentru că, dacă am ceva de lucru la bucătărie, o iau pe fiica mea alături și aduc și panoul după noi, eu îmi fac treaba, ea se joacă liniștită“.

Motricitatea fină se dezvoltă din perfecționarea motricității generale.
Încă de la 11-12 luni, copilul încearcă să prindă obiectele cu vârfurile degetelor, tentative care cunosc o continuă îmbunătățire până la 24 de luni. De la 2 ani, copilul mic devine mult mai îndemânatic și apucă lucrurile cu toată mânuța, pipăie orice obiect găsește și îl duce la guriță, aceasta fiind modalitatea lui automată de cunoaștere. (www.copilul.ro)

Cele 4 zile, atât a durat de la idee — la crearea acestui panou, nu au trecut în zadar, toată familia este mulțumită. Iar dacă această idee vi se pare interesantă, nu ezitați să o împrumutați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.