Săptămâna Meseriei, o tradiție la Școala Profesională

0
97

La Școala Profesională din Soroca se organizează anual Săptămâna Meseriei, iar în acest an au fost desfășurate mai multe activități dedicate profesiei de controlor produse alimentare, printre care un concurs între grupele absolvente la specialitatea dată, şi o masă rotundă cu prezența agenților economici din localitate.

Elevii și absolvenții acestui curs au vorbit despre profesia aleasă, care sunt etapele de producere, inclusiv despre practica lor la întreprinderile din Soroca. La eveniment au fost prezenți și patru agenți economici, care s-au arătat deschiși să colaboreze în continuare cu elevii și instituția de învățământ. „Scopul organizării Săptămânii Meseriei este de a consolida relațiile dintre școală și agenții economici cu care colaborăm la practica de producție și la angajarea ulterioară a elevilor în câmpul muncii. În anii precedenți am discutat în cercuri mai restrânse. Începând cu anul acesta am invitat toți elevii care învață profesia de controlor produse alimentare, pentru a se crea relații directe dintre ei și agenții economici”, a spus domnul Ivan Luța, directorul școlii.


În acest fel, în perioada practicii, potrivit Luciei Leșan, maistru instructor, tinerilor le vine mai ușor să stabilească relații cu angajații întreprinderii unde fac practica. „Pentru fiecare profesie în parte organizăm o dată pe an astfel de activități. Am dorit să promovăm această meserie, care este una relativ nouă, chiar și printre elevii din școală. Pentru noi este foarte valoroasă și implicarea agenților economici, pentru că noi nu învățăm copiii doar pentru a obține o diplomă, dar îi pregătim să lucreze în diferite ramuri ale industriei.”, a spus doamna Leșan, una din organizatoarele activității, alături de colega sa, Olga Pîslari. Irina Streche este una din fostele eleve ale Școlii Profesionale, care a îmbrățișat meseria de controlor al produselor alimentare, iar în prezent lucrează la o firmă din Soroca, pe post de laborant. Ea zice că a învățat rapid ce are de făcut la locul de muncă și se simte bine printre eprubete și probe. „Înțeleg că am o sarcină foarte importantă, și anume, verific ca produsele care vor ajunge mai apoi pe rafturile magazinelor să corespundă normelor din domeniu. Noi verificăm produsul și din punct de vedere chimic, să nu depășească anumite standarde”, ne explică tânăra, absolventa primei promoții la această specialitate. Nu-i pare rău că a ales această profesie nici Nicoletei Mardari, care speră să se angajeze în domeniu în Soroca. „Munca noastră este foarte interesantă și ai mereu posibilități de dezvoltare”.
În total la specialitatea dată sunt instruiți 76 de elevi, dintre care 19 sunt băieți, Costin Valeriu fiind unul din ei. El consideră că această muncă o pot îndeplini atât băieții, cât și fetele, „important este să îți placă”, spune tânărul. Săptămâna profesiei a fost marcată în perioada 22-26 ianuarie, iar în acest an au absolvit specialitatea dată 51 de elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.