LIVE TEXT: Acum are loc ședința ordinară a Consiliului raional

0
68

12:06 Agenda a fost epuizată. Toate cele 20 de proiecte de decizie au fost aprobate.

12:03 Consilierii raionali vor renunța la hârtie, pentru că vor avea laptopuri. Un proiect de decizie în acest sens a fost votat la ședinta consiliului. Aleșii locali trebuie să se conformeze timpurilor în care trăim, menționează președintele raionului. În Consiliul raional sunt 33 de consilieri.

12:01 Potrivit altei decizii a CR, mai mulți elevi cu performanțe din raionul Soroca vor fi premiați de autoritățile raionale pentru anul de studii 2016-2017.

11:58 Proiectul de decizie privind redeschiderea școlii din Țepilova a fost votat în forma sa inițială, fără amendamente. Ciuvaga propune președintelui de a crea o comisie care să analizeze posibilitatea de redeschidere și în alte sate de la 1 septembrie.

11:55 Victor Ciuvaga propune un amendament, prin care, elevii claselor primare din Țepilova, care studiază în oraș, să fie transportați în continuare cu autobuzul școlar. „Consiliul raional să-și asume transportarea elevilor care studiază în oras, cel putin 2 ani”, cere Ciuvaga. Amendamentul nu a acumulat un număr suficient de voturi.

11:49 „Cât privește școala din Țepilova, aceasta este o oportunitate pentru părinții​ și copiii din Tepilova, iar redeschiderea nu se face forțat. 19 părinți au participat la adunare”, a menționat Vladimir Nicuța, vicepreședintele raionului pe probleme sociale.

11:46 Vladimir Nicuta, referitor la acuzațiile că în raionul Soroca au fost închise școlile, a menționat: „școlile primare nu au fost închise, decât atunci când numărul copiilor era foarte mic. Părinții au făcut alegerea”.

11:41 Primarul comunei Ocolina, din care face parte și satul Tepilova, prezenta la ședința CR, a luat cuvântul. Doamna Ceban povestește cum a fost consultată populația când a fost închisă școala și despre părinții care au solicitat păstrarea unui gimnaziu în comună și că nu au fost ascultați atunci. Primarul este de părere că școala trebuie redeschisă.

11:35 Consilierul Victor Ciuvaga a solicitat cuvântul. Acesta vorbește despre împrejurările în care a fost reorganizată școala din Țepilova și procesul de redeschidere, desfășurat în prezent cu încălcări, opinează consilierul. „Această școală este impusă pe gât părinților. Eu sunt pentru redeschiderea școlii, dar unde ne grăbim? Pentru ca un ministru a făcut o declaratie la tv? Trebuie să redeschidem școala de la 1 septembrie, calitativ”, a menționat Ciuvaga.

11:29 În continuare se discută despre redeschiderea școlii din Țepilova, ca subdiviziune a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Soroca. 25 din 31 de consilieri prezenți la ședință, au votat în favoarea acestei decizii, care a fost adoptată. Consilierii abordează procesul de reorganizare și optimizare a instituțiilor de învățământ din raion, efectuat în 2016 și se întreabă de ce alte școli nu sunt redeschise cum se dorește în cazul școlii din Tepilova. Dezbaterile la subiect continuă.

11:19 În acest moment este discutat proiectul de decizie privind modificarea statutului Liceului Teoretic Ion Creangă, potrivit căreia, liceul ar putea avea filiale. Consilierul Victor Ciuvaga este de părere că nu există o bază legislativă pentru aceste modificări. Raportorul Ghenadie Donos nu este de acord, acesta este susținut și de consilierul Victor Guțu, care consideră că legislația permite aceasta. „Constituția garantează dreptul la studii, 23 de părinții aleg unde să studieze copiii lor”, spune Donos.

11:16 Prin vot unanim a fost aprobată în funcția de director al Casei Comunitare Voloave, Eugenia Ardovan, învingătoarea concursului desfășurat recent. De asemenea a fost aprobată în funcția de director al Centrul Comunitar Multifuncțional din Rublenita, Tatiana Coșciug, învingătoarea concursului pentru această funcție.

11:06 Programul de reparatie și întreținere a drumurilor publice locale din raionul Soroca pentru anul 2018 este pus în discutie acum. Bugetul propus în acest scop este de peste 16 milioane lei. Programul include un capitol precum cofinanțarea proiectelor, cu suma de 2 milioane lei, pentru cazurile în care vor fi câștigate proiecte de investiții pentru infrastructura drumurilor. Proiectul a fost aprobat.

11:00 A fost aprobat Planul de acţiuni al Consiliului Raional pentru anul curent. Acesta cuprinde mai multe obiective, printre care îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor la examenele naționale, la concursuri și olimpiade școlare, dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice, modernizarea tehnologică și diversificarea instrumentelor de promovare turistică, formarea unui instrument de documentare a patrimoniului cultural raional, consolidarea și extinderea serviciilor pentru tineret și altele. Alt obiectiv ține de îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice și dezvoltarea antreprenoriatului local.

10:35 Ședința a demarat cu agenda prestabilită. În aceste momente președintele raionului, Ghenadie Muntean, raportează despre activitatea domniei sale și a subdiviziunilor Consiliului raional pentru anul 2017. O mare atenție și resurse au fost acordate domeniului sport: desfășurarea competițiilor raionale și internaționale, reparația sălilor de sport etc., a menționat raportorul. Totodată, domnul Muntean a menționat că în anul precedent au fost dezvoltate esențial relatiile cu APL din diferite regiuni ale României, care au sprijinit financiar și vor sprijini și în acest an mai multe proiecte de investiții: reparația unor secții ale spitalului raional, reparația taberei de odihnă pentru copii etc.

10: 25 Consilierul Victor Ciuvaga a propus retragerea de pe ordinea de zi a două proiecte de decizie, care se referă la modificarea statutului Liceului Teoretic „Ion Creangă” și cu privire la redeschiderea școlii din Țepilova. Consilierul susține ca proiectele de decizie nu sunt pregătite suficient. Inițiatorul, președintele raionului Ghenadie Muntean, a refuzat să retragă proiectele. Iar pusă la vot, propunerea consilierului Ciuvaga nu a adunat numărul suficient de voturi, pentru a fi exclusă de pe agendă.

Şedința de azi este prezidată de consilierul Sergiu Pogorevici. După ce a fost aprobat regulamentul ședinței, consilierul Dumitru Palamarciuc a dat citirii unei declarații, prin care anunță că el și colegii săi, Iurie Todirean și Fiodor Ramașcan, părăsesc fractiunea Partidului Nostru a Consiliului raional. Alte detalii nu au fost enunțate.

Menționăm că, astăzi are loc ședința ordinară a Consiliului raional Soroca. Pe ordinea de zi sunt incluse 20 de subiecte.

În cadrul ședinței urmează a fi examinat raportul de activitate al preşedintelui raionului şi a subdiviziunilor Consiliului raional Soroca pentru anul 2017, precum și abrobat Planul de acţiuni al Consiliului Raional pentru anul 2018. De asemenea, consilierii raionali vor consulta Programul de reparaţie şi întreţinere a drumurilor publice locale din raionul Soroca pentru anul curent.

Alte subiecte care se regăsesc pe ordinea de zi sunt: cu privire la numirea Ardovan Evghenia, în funcţie de director al Instituţiei Publice “ Casa Comunitară” Voloave; numirea Coşciug Tatiana, în funcţie de director al Instituţiei Publice Centrul Comunitar Multifuncţional “ împreună” din s.Rubleniţa, Raionul Soroca; modificarea statutului 1P LT „Ion Creangă”; organizarea filialei IP LT „Ion Creangă” în satul Ţepilova, Comuna Ocolina; acordarea premiilor Consiliului Raional elevilor cu performanţe, pentru anul de studii 2016 -2017; Programul de activitate al Consiliului Raional pentru anul 2018.

Mai multe detalii află aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.