VIDEO/Consiliul raional și SA “Regie Apă Canal” Soroca au conturile blocate

0
134

Consiliul raional Soroca are contul blocat, asta pentru că nu și-au onorat obligațiile față de ministerul Finanțelor pentru creditele oferite de BERD, în care Consiliul raional este garant, iar RAC și șase primări sunt beneficiari.

În 2004, BERD oferă un credit (2, 265 000 dolari SUA) pentru reabilitarea rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Soroca. În prezent datoria pentruacest credit constituie 68 mii dolari.

În 2010, BERD oferă un alt credit (1, 330 000 euro ) pentru extinderea peductului Soroca și aprovizionarea cu apă a șase sate din suburbia municipiului Soroca.  Datoria în acest caz constituie peste 300 mii euro, informează APL.

În calitatea de garant în cele două credite Consiliul raional Soroca a convocat o ședință de lucru cu participarea conducerii SA “Regie Apă Canal” Soroca, primariul municipiului Soroca și cei ai satelor în care a fost extins apeductul (Regina-Maria, Rublenița, Egoreni, Hristici, Zastinca și Mun. Soroca), consilieri orășenești, specialiști ai Consiliului raional.

Problema constră în faptul că primăriile au restanță pentru achitarea la difernța de curs valutar, către consiliul raional, iar RAC nu și-a onorat datoriile de rambursare a creditului oferit de BERD, din anul 2015.

În cadrul ședinței s-a vorbit despre necesitatea ajustării tarifelor la apă pentru consumatorii, conform cerințelor BERD, stipulate în contractual de creditare, despre situația creată la SA “Regie Apă Canal”, care are datorii de milioane către furnizorul de apă ÎS “ACVA-NORD”, iar în prezent de asemenea are contul blocat.

Participanții au venit cu propuneri pentru soluționarea situației, precum: Deschiderea unui cont cu destinație specială, cu susținerea Inspectoratului Fiscal, prin intermediul cărui RAC ar face transferuri pentru rambursarea creditului către Ministerul Finanțelor; Primăriile la rândul lor urmează să ramburseze datoriile pentru diferența de curs valtar către Consiliul raional sau direct către Ministerul Finanțelor.

Nu exte exclusă și majorareatarifelor pentru apă.

Aflați mai multe detalii din secvențele video, realizate de la ședința de lucru cu privire la situația creată privind rambursarea creditului acordat de BERD.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.