Gata cu prețul redus pentru 2 metri cubi de apă

0
18

Consilierii orășănești s-au întrunit marți, 11 iulie, într-o ședință extraordinară. Aceștia aveau o singură chestiune pe ordinea de zi, dar în debutul ședinței, au mai fost aprobate două proiecte de decizie spre examinare. Astfel, consilierii au aprobat decizia privind alocarea în comodat a unui spațiu din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca (IPS), în vederea implementării unui proiect finanțat din bani europeni, în urma căruia Sectorul nr. 1 de poliție Soroca va avea un sediu separat, mai larg, renovat după cerințe moderne și conectat la rețeaua de gaze naturale. Sediul se va afla la primul nivel al clădirii în care sunt amplasate Secția de documentare și evidență a populației și Poliția de patrulare, a informat şeful IPS, Veaceslav Rusnac.

O altă decizie, examinată la propunerea consilierului Vadim Sârghi, vizează întreprinderea “Regia Apă-Canal” SA. Consilierul a propus modificarea unei decizii a CO din anul 2012, prin care s-a stabilit, pentru consumatorii casnici, preţul de circa 10 lei pentru primii 2 metri cubi de apă lunar, astfel încât, de acum încolo, tariful pentru apă să fie unic – de circa 15 lei per metru cub. “Acest fapt contravine legislației naționale și internaționale și, totodată, a prejudiciat instituția de aprovizionare cu apă cu 3,6 milioane lei”, a menționat Vadim Sârghi. Decizia a fost adoptată.

La finalul ședinței, consilierii au ascultat raportul comisiei pentru organizarea transportului urban, pentru perioada 2016-2017, prezentat de secretara comisiei, Anastasia Televca (despre ședințele comisiei am informat în alte articole). Unii consilieri s-au arătat nedumeriți, de ce în urma concursului pentru serviciile de transport auto urban s-a redus aproape în jumătate numărul de microbuze și autobuze în oraș. Consiliera Ala Pelipețchi se arată  sceptică în privința calității serviciilor în așa condiții, totodată câteva zeci de oameni rămân fără un loc de muncă, a menționat dânsa. Amintim că după concursul desfăşurat recent, rutele din oraș sunt deservite de 48 unități de transport, față de 90 cum era anterior.

Spre uimirea mai multor aleși locali, subiectul privind alocarea banilor pentru instituțiile preșcolare nu s-a regăsit pe ordinea de zi. Subiectul rămâne deschis de mai multă vreme. Chiar dacă la ședința precedentă au polemizat mult și au promus mai multe formule de distribuire a banilor către grădinițe, în final proiectul de decizie în acest sens nu a adunat numărul suficient de voturi.

În afara ședinței, aleșii au fost informați despre mersul proiectului social “Oraș modern-scări accesibile”, demarat de primăria Soroca la inițiativa Observatorului de Nord și susținut de mai mulți agenți economici. Pentrua acoperi o parte restantă de cheltuieli, primarul orașului, Victor Său, a venit către consilieri cu inițiativa de a dona îndemnizaţia pentru o şedinţă a CO, în favoarea acestui proiect. Un grup de consilieri au şi răspuns afirmativ propunerii. Cu mai multe detalii la acest subiect vom reveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.