Cazurile de infectare cu pestă porcină, în vizorul ANSA

0
73

Au rămas câteva zile până la expirarea perioadei de carantină în satul Rublenița, raionul Soroca. La sfârșitul săptămânii trecute, angajații din teritoriu ai ANSA, în frunte cu directorul general adjunct, Vsevolod Stamati, au eliberat două porcine într-o gospodărie din localitate pentru a testa dacă persistă în zona dată pericolul de infectare cu pestă porcină africană.

“Conform planului, după 40 de zile se introduc porcii-santinelă, care timp de 40 de zile vor fi monitorizați clinic, prin diferite cercetări de laborator. În cazul în care la sfârșitul termenului rezultatul va fi negativ la pesta porcină africană, atunci urmează a fi anulată starea de carantină în localitatea dată”, ne explică șeful Secției sănătate și bunăstarea animalelor a Direcției raionale pentru siguranța alimentelor, Iurie Zgardan.

De la ultimul caz depistat, noi cazuri de morbiditate şi mortalitate a porcinelor nu au fost  înregistrate, atât în zona de protecție, cât și în zona de supraveghere. Potrivit specialistului, la moment situația este favorabilă.

“Această zonă urmează să fie pregătită pentru popularea efectivului de porcine sănătoase pentru a demonstra că virusul care a fost identificat anterior a dispărut. Am avut o întâlnire cu colegii de serviciu în cadrul căreia am discutat despre situația epidemiologică din țară, problemele din apicultură și segmentul fitosanitar”, a declarat reprezentantul ANSA, Vsevolod Stamati.

Domnul Stamati a precizat că virusul a apărut pe neașteptate în Republica Moldova. “În toate cazurile depistate până în prezent au fost nimicite de la 3 până la 15 porcine”, a adăugat domnul Stamati.

Până la depistarea focarului de pestă porcină africană, în Rublenița erau înregistrate 3000 de capete de porcine, iar după aceasta, numărul lor a ajuns până la 1000 de capete.

Reamintim că în anul curent un alt caz de pestă porcină africană a fost înregistrat la 27 martie în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. În toamna anului trecut alte două focare au fost depistate în raionul Dondușeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.