Resturile vegetale să fie redate solului

0
66

Inspecția Ecologică se adresează cu un apel faţă de toţi cetăţenii raionului, autorităţile locale, asociaţiile obşteşti de mediu şi sănătate pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii deşeurilor, resturilor vegetale şi frunzelor, în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului. La 22 martie a demarat bilunarul de salubrizare, care este o campanie de reducere a poluării solului cu deşeuri, dar şi de minimizare a poluării aerului de la arderea lor. Arderea resturilor vegetale poate fi considerată o „crimă împotriva naturii”. Reamintim că se interzice arderea oricăror deşeuri, inclusiv a celor de origine vegetală, deoarece se produce poluarea aerului prin emisia monoxidului de carbon şi altor substanţe dăunătoare care prezintă un pericol pentru sănătate şi mediu. De la aceasta în special suferă copiii, oamenii în vârstă, bolnavii de boli respiratorii, precum şi animalele şi păsările de casă.

Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele pot fi depozitate şi acoperire cu sol. Astfel frunzele vor fi suspuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole. Menţinerea şi sporirea fertilităţii solului sunt condiţionate, în primul rând, de cantitatea şi calitatea materiei organice existente în sol. Aceasta poate proveni din aplicarea îngrăşămintelor organice (gunoi de grajd, compost etc.), dar cel mai la îndemâna agricultorului sunt resturile vegetale. Cum se face un compost? Compostul este extrem de uşor de făcut, este nevoie doar de o ladă de compost (zis şi compostor). Pe toată perioada anului se pot arunca deşeurile vegetale din grădină şi cele menajere în compostor, care se descompun şi se transformă în îngrăşământ natural, care poate fi folosit în grădina de legume dar şi ca pământ pentru florile şi răsadurile în ghiveci. În compost putem pune: iarba tăiata; frunzele uscate, buruieni, fructele stricate, cojile fructelor sau ale legumelor (Atenţie: plantele sau fructele afectate de ciuperci sau boli NU se pun în compost); materialele lemnoase; hârtie; cenuşă de lemn (în cantităţi moderate);…în general orice material biodegradabil. Nu se pune în compost: oase sau carne; cenuşa de cărbune; sticlă; pietre, metal sau plastic; plante sau fructe afectate de boli sau ciuperci;…în general nimic ce nu se descompune în timp real (câteva luni).

Încă o dată aducem la cunoştinţa cetăţenilor şi persoanelor juridice: conform Codului contravenţional al R. Moldova, art. 115 alin. (3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (u.c.) (3000-4500 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de u. c. (12000-15000) aplicată persoanei juridice; conform art. 154 alin. (1) CCo amenzile pentru nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de u.c. (600-1200 lei) aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, cu amendă de la 120 la 180 de u.c. (6000-9000 lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Inspecţia Ecologică Soroca, exponent local al autorităţii publice centrale de protecţie a mediului, împreună cu alte autorităţi locale, agenţi economici, societatea civilă, cetăţenii simpli, execută politicile statului de protecţie şi refacere a mediului. Ne bucură orice efort, orice participare, care, unite, se transformă într-o stare de spirit ce tinde să repare ceea ce am reuşit să stricăm. Dacă prin efortul şi inteligenţa noastră vom gospodări cu suflet şi raţiune resursele naturii, răsplata nu se va lăsa aşteptată. Nu treceţi indiferenţi faţă de cazurile de încălcare a legislației, faceţi observaţie celor certaţi cu bunul-simţ, informaţi Inspectoratul de Poliție, Inspecția Ecologică, dacă aveţi posibilitate, fotografiaţi-i pe cei care aruncă fără jenă gunoiul în văzul tuturor. Să anunţăm un război celor care sunt indiferenţi faţă de natură şi de mediul care ne înconjoară, faţă de cei care nu ne respectă pe noi şi nu se respectă nici pe sine.

Maria Bencheci,

Inspecția Ecologică Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.