Au citit până a crăpat biblioteca

0
36

Ştiu că lecturarea sistematică a cărţilor bune, interesante, populare, pe lângă efectele benefice gen: dezvoltarea personală, îmbogăţirea lumii interioare, dezvoltarea vocabularului,

Tatiana Mitrofan

petrecerea utilă a timpului, poate crea dependenţă. Cu plăcere atest, în prezent, un interes deosebit al tinerilor pentru lectură. Informaţiile despre bestselleruri aşa şi „curg” pe reţelele de socializare, iar comentariile doar vin să dovedească această afirmaţie.

Se citeşte atât cartea în forma ei clasică (foşnetul hârtiei şi mirosul de cerneală încă mai place multor consumatori de carte), cât şi cartea în format electronic. Cunosc bine senzaţia de satisfacţie când citeşti o carte pe care o căutai de mult timp şi o lecturezi cu mare interes. Dar că poţi avea acces de furie la bibliotecă nu bănuiam…

Aşa îmi explic eu incidentul produs între 8 şi 9 martie curent în parcul „Mihai Eminescu” din Soroca, unde sorocenii au depistat biblioteca stradală distrusă.

Cred că nişte indivizi, viitoare personalităţi, însetaţi de cunoştinţe, au citit tot fondul de carte şi, dacă nu mai aveau ce lectura, au izbucnit în furie. În rezultat — a crăpat biblioteca stradală… Nu, nu ei sunt de vină, ci alţi cititori activi…, cei care au împrumutat, mai devreme, cărţi de la bibliotecă şi, probabil, au întârziat să le returneze. Vedeţi ce aţi făcut? Vă puteţi corecta voi, cei vinovaţi, dacă citiţi nişte cărţi despre punctualitate, unii, şi echilibru emoţional, alţii. Deşi…, dacă le combinaţi, cu siguranţă nu călcaţi pe greblă, deci nicio altă bibliotecă nu va avea de suferit.

Dacă las ironia la o parte, ceea ce s-a întâmplat e oribil. În timp ce unii încearcă să facă ceva bun, frumos, util şi modern pentru acest oraş, gândind la concepte şi idei de proiecte viabile, muncind cu insistenţă pentru a vedea rezultatele, — alţii, cu aceeaşi insistenţă, îl distrug. Vă amintiţi: băncile şi urnele de gunoi distruse în parcuri, desene obscene în Cetate? Etc., etc., etc… Şi cât de mare ar fi „armata” celor care creează, „armata duşmanului” pare a fi mai numeroasă, mai puternică… Păcat. Astfel demotivăm tinerii de la Centrul de Tineret DACIA, graţie cărora au apărut cele două biblioteci stradale în Soroca şi alţi tineri activi care contribuie la dezvoltarea oraşului de a mai face ceva. Pentru ce? Oricum altcineva va distruge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.