Zeci de hectare afectate anual de incendii

Potrivit datelor statistice, sporeşte numărul de intervenţii ale pompierilor la lichidarea focarelor de ardere, ce se datorează incendierii suprafeţelor acoperite cu vegetaţie uscată. De la începutul anului curent, pe teritoriul republicii au fost înregistrate un număr sporit de intervenţii ale pompierilor la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate şi resturilor menajere.

Zeci de hectare de pământ sunt afectate anual de astfel de incendii, produse în mare parte din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la folosirea focului deschis, în timpul efectuării lucrărilor agricole sau de salubrizare. De asemenea, cetăţenii ieşiţi la natură uită de stingerea focului la plecare din zona de agrement. Incendiile de vegetaţie, neînsemnate în aparenţă, pot fi o potenţială sursă a unor incendii de proporţii, chiar cu consecinţe fatale, dacă se produc în imediata apropiere de sectorul locativ şi cel forestier, existând pericolul real de extindere asupra acestora.

Pentru prevenirea izbucnirii unor incendii de proporţii, Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale atenţionează cetăţenii să nu dea foc vegetaţiei uscate şi resturilor menajere, să dea dovadă de prudenţă maximă atunci când merg la picnic sau fac curăţenie în curţi. Orice scânteie sau muc de ţigară, aruncat la întâmplare, poate deveni cauza unui incendiu.

Pentru nerespectarea regulilor antiincendiare, persoana vinovată de producerea unui incendiu poate fi trasă la răspundere contravenţională. În cazul depistării unor focare de incendiu, Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale solicită cetăţenilor să anunţe imediat Serviciul 901 şi să întreprindă acţiuni de localizare şi stingere a acestora.

Sergiu Cioca,
șef adjunct direcţie, şef SAÎI a DSE Soroca, locotenent major al s/salvare

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.