Întrebări și răspunsuri pentru cititorii ziarului „Observatorul de Nord”

0
75

Elena Patraşcu, s. Parcani: „Spuneţi-mi dacă au intervenit careva schimbări în clasificatorul persoanelor asigurate?”

Începând cu 01 ianuarie 2017 în clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate s-au mai adăugat câteva categorii care urmează a fi reflectate corect în declaraţiile persoanelor asigurate REV-5 și de care contribuabilii urmează să ţină cont. Categoria 159 — Persoană care se află în concediu neplătit (pe cont propriu), Categoria 160 — Persoană care se află în concediu ordinar plătit, Categoria 161- Persoană angajată în baza contractului individual de muncă în sectorul agrar antrenată în alte activităţi decât cele din grupele 01.1-01.5 din clasificatorul activităţilor din economia Moldovei, Categoria 162b- Persoană angajată în baza contractului individual de muncă la întreprindere-rezidenţi al parcurilor din industria tehnologiei informaţiei, Categoria 163 — Persoană, membru al consiliului de administraţie, Categoria 165 — Persoană care se află în concediu paternal. Îndeosebi toate categoriile urmează să fie reflectate corect, deoarece de ele va depinde calcularea indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Pentru entităţile care prezintă declaraţiile prin portal, și E-Raportare este necesar de accesat site-ul cnas.gov.md, regimul „căutare”, de cules cuvântul clasificatoare, apoi selectăm clasificatorul persoanelor asigurate din 24 octombrie 2016 unde este plasată toată informaţia privitor la categoriile persoanelor asigurate.

Urmează corect de reflectat în declaraţiile persoanelor asigurate toate categoriile în fiecare lună după programul de lucru al angajatului, spre exemplu, admitem că în luna ianuarie 2017 persoana se va afla în concediu de pe data de 25 ianuarie până pe data de 4 martie 2017, astfel se va reflecta în REV-5 cu luna ianuarie toate lunile după categoriile respective. Ianuarie 01-24 lucrează se reflectă categoria 101, ianuarie 25-31 se află în concediu ordinar — 160, februarie 01-28 se află în concediu ordinar — 160, martie 01-04 se află în concediu ordinar — 160. Persoanele care se vor afla în concediu neplătit, concediu ordinar, sau care s-au eliberat, dar au sume recalculate la ultimul loc de muncă sau lucrătorii sezonieri din sectorul agrar, ce sunt încadraţi în baza contractului individual de muncă ş.a., de arătat corect perioadele în fiecare lună.

Pentru angajaţii instituţiilor de forţă la completarea declaraţiilor persoanelor asigurate, Forma REV-5 datele ce ţin de codul funcţiei (coloniţa 7), se va completa categoria „militar”, fiind atribuit în baza de date a CNAS un cod intern „9999”. Concomitent vor fi completate codurile (coloniţa 6) din Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate de pe pagina oficială a CNAS.

La întrebările cititorilor a răspuns Elena LOZAN,
şefa Direcţiei Venituri CTAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.