Şedinţa consiliului raional: Secţia transport – iaca este, iaca nu-i… (VIDEO)

0
30

Joi, 26 ianuarie, consilierii raionali s-au întrunit într-o şedinţă. Prezidată de consilierul Dumitru Zgardan, şedinţa a decurs operativ, toate proiectele de decizie de pe ordinea de zi fiind adoptate, unele însă, după dezbateri active şi replici tăioase între aleşii locali. Astfel, consilierii au corelat bugetul raional pentru anul curent cu Legea Bugetului de Stat, subiect care a provocat nemulţumirea unor aleşi pentru faptul că puţini bani sunt alocaţi pentru domeniul Sport.

Consilierul Iurie Todirean a solicitat, pe viitor, susţinerea mai semnificativă a sportului în raion, prin alocarea mai multor bani din buget. Printr-o altă decizie, a fost aprobată transmiterea unui autobuz de la balanţa Consiliului raional la balanţa Direcţiei Învăţământ. Autobuzul va fi utilizat pentru transportarea elevilor la şcoală. Ulterior aleşii au aprobat lista beneficiarilor (36 la număr) de locuinţe sociale în blocul nr. 2 de pe strada Ştefan cel Mare 132/1 şi două candidaturi supleante în lista beneficiarilor. În aceeaşi şedinţă a fost votată demisia directorului instituţiei publice “Centrul Comunitar Multifuncțional “Împreună” din comuna Rubleniţa, Zinaida Petcu.

Potrivit proiectului de decizie publicat pe site-ul consiliului, interimatul funcţiei va fi asigurat de către Cozma Ursachi, fostul primar al comunei. Prin vot pozitiv a fost adoptată decizia privind Acordul de colaborare între primăriile şi consiliile comunale din Rubleniţa şi Voloviţa. Suma de 445,6 mii lei din componenta raională, a fost aprobată la solicitarea Direcţiei raționale Învăţământ, pentru distribuire în mai multe instituţii de învăţământ: 40, 3 mii lei pentru acoperirea unor cheltuieli de personal angajaţilor şcolii primare din Ţepilova, în urma lichidării instituţiei; circa 160 mii lei pentru servicii de proiectare şi elaborarea documentaţiei tehnice la construcţia unui bloc cu şase săli de clasă şi o sală pentru sport în gimnaziul Rubleniţa; 150 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor de transportare a elevilor; 83,4 mii li pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere a şcolii primare din Parcani; 12 mii lei pentru completarea fondului de carte şi procurarea Almanahului Soroca pentru bibliotecile şcolare. Câteva proiecte de decizie, însă, au stârnit polemici între consilieri. Astfel, decizia referitoare la rezultatul concursului pentru ocuparea funcţiei publice de şef al Direcţiei raționale Asistenţă Socială şi Protecţiei a Familiei, în care a ieşit învingătoare concurenta Svetlana Păunescu, a fost calificat de unii consilieri neobiectiv şi tendenţios.

Alţii, însă, au replicat că proba a fost obiectivă şi că rezultatul trebuie acceptat. Totodată, consilierii au aflat în cadrul ședinței că rezultatul concursului este contestat de către Valentina Onică, una dintre cele trei concurente. Replici tăioase şi-au dat aleşii şi discutând despre rezultatul auditului efectuat la Secţia transport a consiliului raional, subdiviziune creată la finele anului 2015, cu scopul de a eficientiza utilizarea transportului APL şi a economisi resurse financiare. Potrivit raportorului Polina Cojocaru, în activitatea subdiviziunii au fost înregistrate încălcări, totodată la unul dintre automobile a fost depistată o diferenţă de 17.000 km kilometri parcurşi, pe când în foile de parcurs aceştia nu figurau. În replică, consilierul Victor Ciuvaga a menţionat că aceasta ar putea fi o eroare tehnică, mai ales că pentru aceşti kilometri nu a fost utilizat combustibil şi nu au fost cheltuiţi bani publici.

Constantin Volniţchii a subliniat că cifrele aduse în raport, nu sunt contrapuse cu cifre dintr-o altă perioadă, astfel încât e complicat să tragi concluzii despre efectivitatea secţiei. În continuare s-a propus un alt proiect de decizie, care se referă la aceeaşi secţie. De data aceasta, s-a propus lichidarea acestei subdiviziuni, pe motiv că nu ar fi efectivă. Un argument pro, adus de iniţiator este rezultatul auditului relatat mai devreme. Şi de această dată părerile consilierilor s-au împărţit. Vedeţi aici câteva opinii: După mai multe dezbateri proiectul a fost aprobat, astfel Secţia transport va fi lichidată.

La finalul şedinţei, aleşii raionali au operat modificări în bugetul raionului pentru anul curent.

Vedeţi aici câteva opinii:

După mai multe dezbateri proiectul a fost aprobat, astfel Secţia transport va fi lichidată.

La finalul şedinţei, aleşii raionali au operat modificări în bugetul raionului pentru anul curent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.