Bugetul și porcii mai așteaptă

0
22

La finele lunii noiembrie, consilierii orășenești s-au convocat într-o ședință ordinară, ultima în acest an, având pe agendă circa 40 de subiecte. Cei 24 dintre 27 de aleși locali prezenți la ședință au fost prezidați de doamna Ala Bordian, consilier PSRM.

Aflate la final de an, autorităţile orășenești nu au “pregătit terenul” pentru anul care vine — bugetul orășenesc. Proiectul de decizie privind aprobarea, în prima lectură, a bugetului pentru anul 2017 a fost retras de pe ordinea de zi, din lipsa unui aviz. Acesta va fi aprobat într-o altă ședință, extraordinară, probabil, or, dacă documentul nu va fi adoptat până la finele anului curent, orașul Soroca riscă să piardă 8 milioane lei, au menționat specialiștii primăriei. În continuare, aleșii locali au votat corelarea bugetului local cu Legea bugetului de stat pentru anul curent, dar și rectificări la bugetul orașului. În acest context s-a discutat despre sumele alocate pentru decorul urbei cu iluminat de sărbătoare și instalarea brazilor de Crăciun.

Viceprimarul orașului, Mihail Grabciuc, a informat că sorocenii din cartierele Centru, Bujărăuca și Dealul Rromilor se vor bucura de câte un brad împodobit. Totodată, autoritățile promit să “îmbrace” orașul în lumini de sărbătoare nu mai rău ca în anul precedent, drept că plăcerea va costa circa 110 mii lei. Suma a atras atenția unor consilieri, care au solicitat descifrări. În replică, viceprimarul a menționat că autoritățile sunt nevoite să cheltuiască anual asemenea bani pentru iluminat, or, pe parcursul perioadei de sărbătoare, instalațiile se uzează aproape totalmente, fiind imposibil de utilizat și în anul următor. Potrivit autorităților, tradițional vor fi decorate cu iluminat de sărbătoare străzile centrale ale urbei, piața Libertății și parcurile Grigore Vieru și Mihai Eminescu. Focurile de artificii din noaptea de Revelion vor costa 40 mii de lei, a precizat viceprimarul Grabciuc.

Prin decizia unanimă a deputaților, nouă cupluri din oraș care conviețuiesc mai bine de 50 de ani în căsătorie neîntreruptă vor primi câte o diplomă de onoare și premii bănești în sumă de 1000 lei, tradiție existență la Soroca de câțiva ani. Si alți cetățeni au beneficiat de bani de la autorități. Astfel, câte 10 mii lei au fost alocați cetățenilor: Larisa Costin, Larisa Despa, Boris Sângereanu, Victor Todiraș. Câte 3000 lei, cât valorează indemnizația unică pentru nașterea copilului oferită de autoritățile orășenești, au fost alocate pentru patru familii…

Discuții în contradictoriu a stârnit proiectul de decizie prin care urma să fie adoptat Regulamentul de întreținere a animalelor productive și a păsărilor pe teritoriul or. Soroca. Acesta prevede modul în care urmează ca orășenii să întrețină pe lângă case găini, gâște, porci și alte vietăți, dar și numărul limită de capete, astfel încât să nu încalce normele sanitaro-igienice și să nu creeze incomodități vecinilor. Astfel, dacă o parte din deputați s-au arătat hotărâți să adopte documentul, alții s-au pronunțat împotrivă, menționând că între vecini vor apărea sute de conflicte, respectiv la primărie vor parveni tot atâtea plângeri. În acest context, s-a menționat că ideea regulamentului a fost inspirată de existența multor astfel de plângeri între vecinii nemulțumiți de faptul că în zonele rezidențiale există gospodării în care cresc chiar și zeci de porci, dar că în lipsa unui astfel de Regulament primăria este neputincioasă în fața problemei. După mai multe dezbateri, pus la vot, acest proiect nu a adunat numărul suficient de voturi, așa că… porcii mai așteaptă… Încă un proiect de decizie nu a primit nici avizul comisiei de specialitate, nici voturi suficiente în ședință. Este vorba despre proiectul care prevede lichidarea listelor de evidență a persoanelor ce necesită îmbunătățirea condițiilor de trai. Altfel spus, cei care s-au înregistrat în rând pentru apartamente de la stat, începând din perioada sovietică…, nu trebuie să mai aștepte, or legislația RM s-a modificat, astfel încât noțiunea de locuință de stat a dispărut, iar pentru noua noțiune de locuințe sociale sunt cu totul alte reguli și…, cel mai probabil, vor fi și noi liste… Dacă unii consilieri au considerat binevenit proiectul de decizie, alții s-au arătat nemulțumiți de acest document, menționând că listele trebuie revăzute, și nu lichidate.

În final decizia nu a întrunit numărul de voturi, întrebarea rămânând deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.