Sărbătoare pe „strada Poştei”

0
58

Duminică, poştaşii şi lucrătorii din acest domeniu din întreaga lume sărbătoresc ziua profesională. În această zi, oamenii care împart scrisori primesc, la rândul lor, cuvinte de felicitare şi mesaje frumoase. Or, munca lor de zi cu zi nu este deloc uşoară. Vă convingeţi de aceasta şi din experienţele câtorva angajaţi ai poştei din raionul Soroca, pe care vi-i prezentăm.

Doamna Maria Mandric este unul dintre lucrătorii cu cea mai mare experienţă de muncă în ÎS „Poşta Moldovei” din Soroca. Începutul activităţii (1979) a fost la Schineni, unde a activat 28 de ani ca şefă a Oficiului Poştal (OP). Din 2007, este şef-adjunct al OP Soroca nr. 6. Cât de uşor sau greu este să activezi în domeniu ştie bine, aflându-se zilnic în contact direct cu beneficiarii şi clienţii instituţiei.

36 de ani din cei 38 lucraţi la poştă, doamna Elena Calistru este cartator în secţia scrisori. Fiecare plic ajuns în Soroca trece prin mâinile sale, înainte să ajungă la destinatar. Lucru migălos, dar interesant, iar tehnologiile informaţionale au schimbat procesul de muncă, acum toate scrisorile sunt scanate direct în computer, dar şi caracterul corespondenţei — cele mai multe scrisori sunt expediate de către diverse instituţii, spune doamna Elena.

1969 — anul când Tamara Rotari a păşit prima dată pragul poştei. Se întâmpla în Tătărăuca Nouă, unde a fost deschis Oficiul poştal, iar dânsa a fost angajată acolo. Apoi prin transfer a mai activat la OP Visoca, OP nr. 7 Soroca. De 20 de ani este operator în Secţia asigurare. Coletele de preţ (uneori şi 800 pe zi) sunt obiectul activităţii sale, acestea sunt sigilate şi ambalate cu grijă, astfel încât să ajungă cu bine la destinatar.

„Fără poştă satul nu ar avea acelaşi ritm de viaţă. Dacă aş lipsi o zi de la muncă, mi-ar suna telefonul întruna. Lucrul este greu, foarte, dar interesant. Lumea este multă, volumul de lucru este mare, dar ne străduim cu poştaşii Valeriu Murzac şi doamna Iulia, să facem faţă, să nu supărăm pe nimeni”, a concluzionat doamna Maria Graur în urma celor nouă ani de activitate la Oficiul poştal din Vădeni, unde este şefă.

Galina Guşilă este poştaş în Slobozia-Cremene de trei ani. În acest timp a reuşit să-şi îndrăgească specialitatea pentru comunicarea cu oamenii, energia şi emoţiile pe care le degajează aceştia de fiecare dată când primesc presa sau pensia la poartă. Mersul la pas, obositor şi totodată binefăcător pentru sănătate, nu o sperie, precum şi greutatea genţii pe care o duce în spate. „Felicitări, dragi colegi, sănătate şi succese tuturor!”, transmite doamna Galina tuturor celor din domeniu.

Şofer la poştă de 13 ani, Nicolae Sârbu (stânga) a colindat raionul în lung şi lat. „Pe timp de iarnă e greu de ajuns în localităţile îndepărtate, au fost cazuri când la Baxani era drum înzăpezit. La Cerlina, Nimereuca, Vărăncău drumurile erau rele şi era greu de ajuns”, ne-a spus dânsul înainte de a pleca din nou prin sate, pentru a duce ziarele şi corespondenţa Iurie Guţu, poştaş la însoţirea poştei.

Ca să asigure livrarea corespondenţei, a presei şi coletelor la timp, pentru a presta şi alte servicii calitativ, lucrătorii din domeniu trudesc de-a binelea, unii câţiva ani, alţii toată viaţa. Centru de Poştă Soroca (CP) dispune de o reţea teritorială de 55 de oficii şi agenţii poştale, prestând servicii poştale cetăţenilor în 79 localităţi ale raionului. 17 angajaţi sunt încadrați la prelucrarea şi distribuirea anuală a trimiterii de corespondenţă, colete, mijloace băneşti, ediţii periodice, pensii, indemnizaţii, alocaţii sociale etc. „Activitatea noastră este orientată spre atingerea obiectivelor stabilite de dezvoltare. Acestea sunt: menţinerea viabilă a reţelei poştale, sporirea volumului de trimiteri poştale, dezvoltarea serviciilor prin utilizarea tehnologiilor avansate, sporirea calităţii serviciilor prestate”, a menţionat Iurie Creţu, directorul filialei CP Soroca.

IURIE CRETU.jpg

FELICITARE

Stimaţi colegi! În pofida multiplelor greutăţi, angajaţii Centrului de Poşta Soroca au dat dovadă de înalt simţ al datoriei, devotament şi spirit de sacrificiu. De profesionismul, experienţa, aspiraţia şi efortul Dvs. depinde dezvoltarea şi bunăstarea statului nostru. Suntem siguri că şi pe viitor lucrătorul poștal va fi la înălţimea aşteptărilor şi încrederii întregului popor al Republicii Moldova.

Cu prilejul Zilei lucrătorului poştal, Vă aduc sincere mulţumiri pentru dedicaţie, corectitudine si devotament. Să aveţi parte de multă perseverenţă, sănătate, bunăstare si multă baftă în realizarea tuturor aspiraţiilor profesionale și personale!

Cu respect, directorul filialei CP Soroca, Iurie Creţu

Pentru presa scrisă, inclusiv pentru redacţia Observatorul de Nord, lucrătorii poştei sunt parteneri de încredere şi puntea de legătură dintre noi, cei care suntem cu ochii pe evenimentele şi schimbările din societate, şi Dvs., cititorii noştri. Cu acest prilej, adresăm sincere felicitări şi cele mai călduroase mulţumiri şi urări de bine tuturor celor care lucrează în acest important domeniu pentru societatea noastră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.