Maia Sandu a pierdut, se pare, „lupta” cu bărbaţii

0
31

Deşi încă nu au fost făcute publice rezultatele sondajelor de opinie (cel puţin miercuri, când scriu acest material nu se cunoaşte nimic clar or, astăzi, vineri, când Dvs citiţi aceste rânduri, lucrurile ar putea fi clarificate) petrecute de două companii de cercetări sociologice din străinătate, conform spuselor Maiei Sandu, candidată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, putem afirma, cu o doză minimă de risc, că ex-ministra educaţiei a pierdut „lupta” nu doar cu Andrei Năstase, dar şi cu ceilalţi bărbaţi înscrişi în cursă (da-da, anume „cursă”, dar nu „campanie”).

Cel puţin, dacă e să credem datelor furnizate la începutul săptămânii de o altă companie de cercetări sociologice decât din cele vizate de doamna Sandu, liderul PAS este în cădere liberă, iar concurenţii sunt în creştere. Ce-i drept, unul din ei şi-a îmbunătăţit scorul cu exact atâta câi i-ar permite să se umfle în pene, iar celălalt continuă să aibă o ascensiune fulminantă şi dacă continuă în acelaşi ritm nu este exclus că peste o săptămână-două să-i sufle serios în spate lui Igor Dodon, care rămâne încă lider incontestabil.

Nu ştiu, bineînţeles, cine au fost cele peste două mii de persoane „interogate” de sus-amintita companie de cercetări sociologice, dar se creează impresia că respondenţii au fost mai puţin loiali doamnei Sandu şi foarte generoşi cu candidaţii Năstase şi, mai cu seamă, Lupu. Ultimul, în general, face ravagii în sondaje şi bate toate „prejudecăţile” legate de sociologie şi alte ştiinţe colaterale. Cât de mult nu s-ar opune opoziţia, oricât de sofisticate n-ar fi metodele utilizate de aceasta în confruntarea cu guvernarea – începând cu aruncatul ouălor şi terminând cu turnatul în cap a găleţilor cu lapte, democrtaţii merg înainte „ca tancul” dând senzaţia că ceea ce a promis domnul Plahotniuc într-un interviu recent, şi anume „candidatul democrat nu doar va accede în turul doi, dar va obţine un rezultat destul de bun, care i-ar permite să învingă candidatul socialştilor” nu a fost doar o simplă bravadă.

În ceea ce priveşte „duelul” Maia Sandu-Andrei Năstase lucrurile nu sunt atât de complicate, cum părea la prima vedere. Personal am intuit din start că candidatul PAS, în pofida ratingului mai bun, are şanse reduse în faţa candidatului Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), fiindcă domnul Andrei Năstase nu degeaba a stat în fruntea mişcării protestatare, pe când doamna Maia Sandu s-a limitat doar la susţinerea din umbră. Deloc întâmplător, pe parcursul ultimelor săptămâni mai multe persoane cu pondere din opoziţie, dar şi unii analişti politici au pedalat pe ideea că „indiferent, de înţelegerea dintre cei doi şi indiferent care vor fi rezultatele celor două sondaje, candidatul comun trebuie să fie Andrei Năstase, care este unicul în stare să lupte cu oligarhia”. Pe parcurs au mai apărut şi alte circumstanţe, care îşi pun aprenta în ceea ce priveşte acest deznodământ crucial nu doar pentru cei doi. Ce am în vedere? În primul rând, se pare (dar nu bag mâna în foc!) că la configurarea clasamentului prezentat în cadrul sondajului de luni şi-a băgat „codiţa” şi actuala guvernare, căreea îi este mai usor să-l discrediteze mai departe pe Andrei Năstase, decât să-i găsească cusururi Maiei Sandu şi, astfel, să-i aştearnă covor verde spre turul doi lui Marian Lupu.

Pe de altă parte, actuala guvernare agreează mai mult candidatura lui Andrei Năstase nu că ar fi misogină, dar din motive pur pragmatice: se cunoaşte că foarte mulţi adepţi ai liderului PPPDA o agreează pe doamna Sandu şi ar fi gata să-i dea votul necondiţionat, şi invers – puţini din eventualii alegători ai PAS-ului îl susţin, din varii motive, pe domnul Năstase şi nu ar vota pentru acesta nici într-o circumstanţă. Acest adevăr nu a putut trece pe lângă urechile analiştilor, care susţin guvernarea şi care vor face tot posibilul să uşureze calea democraţilor spre turul doi de scrutin şi, implicit, spre câştigarea alegerilor. Nu de alta, dar este aproape o certitudine că în turul doi Dodon va pierde în faţa oricui, fie el de la guvernare sau din opoziţie.

P.S. Dacă, până la urmă, sondajele de la sfârşitul acestei săptămâni (cum a promis doamna Maia Sandu) îi vor da câştig de cauză liderului PAS şi domnul Andrei Năstase se va conforma rezultatelor, atunci sunt gata să-şi presar creştetul cu cenuşă, să-mi scot pălăria în faţa celor, pentru care demnitatea şi adevărul contează şi să recunosc că nu pricep nici o boabă din politica mare a Republicii Moldova.

P.P.S. Între timp au apărut rezultatele primului sondaj, despre care amintea domna Sandu, rezultate care nu o avantajează deloc. Or, scorul dintre candidaţii PAS şi PPPDA este egal şi aceasta înseamnă că, aproape cu certitudine, nu va trebui să-mi scot pălăria în faţa cuiva, indiferent cum se cheamă acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.