Întrebări frecvente la CTAS

0
38

Spuneţi-mi, vă rog, dacă în urma verificării am constatat că pentru anul 2016 am comis o greşeală în declaraţia persoanei asigurate, pot prezenta declaraţia corectată? (Aurica P., or. Soroca)

În baza Legii BASS nr.156 din 01.07.2016 anexa nr.3 p-9.3), aveţi dreptul să prezentaţi declaraţia persoanei asigurate de tipul „de corectare” pentru perioadele anului de gestiune anul 2016 — până la 25 martie 2017, însă pentru perioadele anterioare anului de gestiune — termen de până la 30 zile de la data întocmirii actului de control de către instituţia abilitată sau a emiterii deciziei de către instanţa de judecată.

Care este termenul de prezentare a anchetelor REV-1 pentru noii angajaţi la unităţile economice? (Sergiu Spataru, s. Rubleniţa)

Potrivit p.9 din anexa nr.3 a Legii BASS nr.156 din 01.07.2016 pentru anul 2016, plătitorii urmează să prezinte documentele pentru ţinerea evidenţei individuale, adică ancheta persoanei asigurate REV-1, pentru persoanele nou angajate care nu deţin cod personal de asigurări sociale (CPAS) — în cel mult 10 zile de la data angajării. Începând cu data de 12.07.2016 plătitorii de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, care prezintă rapoartele pentru CNAS prin intermediul portalului „E-Reporting”, au posibilitatea de a semna formularul REV-1 cu oportunitatea de alegere a persoanei care va aplica semnătura electronică pe documentul electronic (conducătorul, contabilul-şef, persoana responsabilă).

La întrebările cititorilor răspunde Elena Lozan, șefa Direcţiei Venituri, CTAS Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.