Sală plină de oaspeți la Festivalul Etniilor din acest an (FOTO/VIDEO)

0
30

Reprezentanți ai diferitor etnii și popoare au participat la cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Etniilor „Unitate prin diversitate”, care a avut loc la 10 septembrie, la Palatul de Cultură din Soroca. Cei care participă mai mulți ani la rând la acest eveniment au primit diplome din partea administrației publice locale.

Prezent la festival, președintele raionului Soroca, Mihai Mîțu, a urat succese și sănătate tuturor participanților. Pe lângă dansuri și cântece inspirate din folclor, cei prezenți au avut ocazia să se delecteze cu bucate tradiționale și diverse exponate ce reprezintă istoria și cultura comunităților participante la festival.

„Scopul vizitei noastre la Soroca este de a arăta cultura și tradițiile poporului polonez și valorile cu care ne mândrim. Noi reprezentăm organizația „Primăvara poloneză” (tradus din limba rusă) care a împlinit 15 ani de la înființare. Am participat și la alte festivaluri în Chișinău”, ne-a comunicat Svetlana Țaru, participantă.

„Noi suntem de la Căinarii Vechi și am venit să interpretăm cântece ucrainești. Participăm în fiecare an la acest festival”, a spus Nadejda Panico care ne-a mărturist că de fiecare dată așteaptă cu nerăbdare această sărbătoare. Pe lângă cântece, cei de la Căinari Vechi au pregătit o masă plină de bunătăți și bucate tradiționale.

„Sunt membra comunității slavone din Soroca și în acest an comunitatea noastră împlinește 10 ani. De această dată, ansambul nostru a interpretat piese în limba rusă și ucraineană. Cu plăcere ascultăm și alți participanți, pentru că acestea sunt tradițiile noastre”, a menționat Irina Prepeliță.

O tradiție de a participa la acest festival este și pentru comunitatea evreiască din localitate. „Acest eveniment are loc în preajma Anului Nou, potrivit cu tradițiile noastre, Rosh Hashanah (Roș Hașana), în ebraică “cap de an”. De obicei, pregătim feluri de bucate tradiționale, specifice acestei perioade și anume, pește, mere și miere, ceea ce simbolizează un an dulce, plin de sănătate și de roadă. De asemenea, nu lipsește vinul și hala, ceea ce înseamnă pâine”, ne spune Ina Grinșpun. În cadrul festivalului etniilor, participanta a recitat o poezie despre această sărbătoare evreiască. Ea a mai precizat referitor la festival că este o sărbătoare dedicată etniilor ce locuiesc pe teritoriul Sorocii și nu numai, care reprezintă pritenia dintre popoare și etnii. „Mereu suntem primiți cu căldură și cred că trebuie să prietenim și să trăim în înțelegere”, a conchis doamna Ina. Printre altele, ea ne-a comunicat că Anul Nou Evreiesc va fi sărbătorit în acest an la 3 octombrie, spre seară și durează două zile.

În continuare, câteva poze de la Festivalul Etniilor din acest an:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.