La Schineni a fost inaugurat un scuar (FOTO)

0
52

În centrul satului Schineni din preajma Căminului cultural a fost inaugurat duminică un scuar. Acesta a fost renovat în cadrul proiectului “Împreună pentru o comunitate prosperă”, după ce sătenii au identificat ca una dintre cele mai mari probleme ale satului lipsa unui loc amenajat pentru odihna sătenilor. Astfel că în numai câteva luni locul ales a fost împrejmuit cu un gard ca să nu mai păşuneze animalele, s-au pavat cu piatră aleile, s-au instalat 12 bănci, trei scrâncioburi, 6 urne, 2 plafoane de iluminat stradal, o figurină şi un podeț pentru ședințe foto, au fost amenajate 5 răzoare de flori şi au fost plantaţi copaci.

La inaugurarea scuarului, Silvia Leşan, primăriţa satului Schineni, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au transformat o simplă idee într-un proiect de succes. “Într-adevăr, a fost un succes pentru comunitate, fiindcă am reuşit să mobilizăm foarte mulţi oameni. Din banii alocaţi s-au procurat doar materiale, în rest toate lucrările s-au făcut de oameni, iar în total au fost implicate 99 de persoane. Primul pas a fost mai greu, dar cred că pe viitor vom mai încerca să facem astfel de proiecte”, a declarat pentru “Observatorul de Nord” doamna Silvia Leşan. Aceasta a mai menţionat că o conlucrare reuşită dintre comunitate, primărie şi consilierii locali a fost de bun augur pentru realizarea activităţilor propuse.

Finanţatorii au susţinut proiectul cu 58500 lei, primăria cu 28000 lei, doi agenţi economici locali cu 7500 lei, gimnaziul a venit cu 3740 lei, iar grădiniţa cu 1600 lei, de la comunitate au mai fost adunaţi 2500 lei, în plus sătenii au muncit pe bază de voluntariat. “Astfel de proiecte sunt foarte importante, deoarece anume aici se face un exerciţiu de mobilizare comunitară şi de implicare a cetăţenilor în soluţionarea problemelor lor, afirmă Ala Taran de la Centrul de Asistenţă Socială “Casa Speranţelor”. Oamenii au văzut în practică un exerciţiu când identifică problema, o analizează, se adresează la autorităţi şi-şi identifică parteneri locali ca să-şi rezolve o problemă comună”.

Festivitatea de deschidere a fost urmată de evoluarea colectivelor de la grădiniţa şi gimnaziul din sat. Proiectul a fost Implementat de AO Centrul de Asistenţă Socială “Casa Speranţelor” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/ DANIDA.

Fotografii realizate de Mariana Ursachi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.