10 septembrie — Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului

Pe parcursul ultimilor ani, la 10 septembrie este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Fiind o problemă majoră de sănătate, evenimentul are ca scop sensibilizarea și încurajarea persoanelor fizice, acordarea suportului informativ organizațiilor implicate în acțiunea de prevenire a suicidului.

Potrivit datelor OMS, rata medie a suicidului este de 13,9 cazuri la 100000 populație. Suicidul afectează mai des persoane de vârstă cuprinsă între 30-40 de ani. Impactul psihologic și social al suicidului asupra familiei și comunității este enorm. Pentru a preveni suicidul este necesar de a nu lăsa fără atenție persoanele vulnerabile la suicid din cauza problemelor de sănătate, situației social-economice a familiei, stresului provocat de starea precară a multor familii, de a le acorda un ajutor prin comunicare, informare și susținere. Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familiile, comunitățile, societatea. Statistica denotă un suicid la fiecare 40 de secunde. Fenomenul suicidal în societate prezintă o problemă complexă, prin urmare, eforturile de prevenire a sinuciderii necesită o abordare, coordonare și colaborare intersectorială, inclusiv sectorul sănătății. Numai în comun cu implicarea persoanelor vulnerabile la suicid, familiilor lor se va genera un impact pozitiv asupra acestei probleme și diminuarea ei în societate.

Nina Osadciuc,

medic igienist CSP Soroca

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.