Notiţe de la şedinţa Consiliului Raional

0
32

Marți a avut loc şedinţa Consiliului raional. Sub preşedinţia doamnei Maria Derejovschi, cei 29 deputaţi prezenţi la şedinţă au examinat 21 de subiecte, majoritatea fiind aprobate.

În debutul şedinţei consilierii au fost informaţi că doi consilieri ai fracţiunii PD, Rodion Ghilas şi Nicolae Gâtlan, şi-au depus mandatele, fiind înlocuiţi de alţi candidaţi din lista supleanților: Nina Cioca şi Petru Belous.

Prin vot majoritar, aleşii locali au alocat din componenta raională peste 3,8 milioane lei instituţiilor de învăţământ din raion pentru pregătirea acestora către noul an şcolar sau sezonul rece al anului.

Iniţiativa de a oferi titlul onorific „Cetăţean de onoare al raionului Soroca” consilierului raional Ghenadie Muntean, jurnalistei Nina Neculce şi domnului Vasile Voloceai nu a fost susţinută de aleşii locali, care au opinat că asemenea decizii trebuie votate pe fiecare candidat în parte şi nu „la pachet”. Doar 11 aleşi au votat pro. Comisia de specialitate a avizat negativ acest proiect de decizie.

Nu a reuşit, în această şedinţă, nici aprobarea componenţei Consiliului Electoral de Circumscripţie Soroca pentru alegerile prezidenţiale din luna octombrie. Au fost propuse următoarele candidaturi: Stela Zabrian, secretara Consiliului Raional, Maria Istrati, şef adjunct al Direcţiei raionale Finanţe, dar şi candidaţi pe lista supleanţilor: Aliona Andriuţa, specialistă la Direcţia raională Agricultură, şi Carolina Cebotari, specialist în realii cu publicul la Consiliul raional. Fracţiunea Partidul Nostru, care deţine cinci mandate, a declarat că se abţine de la vot, motivând că este nemulţumită de candidatura Stelei Zabrian. Cu toate acestea, proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Printr-o decizie votată cu 28 de voturi, aleşii locali au alocat 20 de mii de lei Colegiului Tehnic Agricol, 27 de mii de lei Centrului Militar Teritorial din Soroca şi alte cinci mii de lei Uniunii Veteranilor din raion.

A fost instituită o comisie raională de monitorizare a respectării drepturilor omului care asigură detenţia persoanelor. Din comisie fac parte reprezentanţi ai APL şi ai societăţii civile. Decizia în acest sens a fost aprobată cu amendament, prin care consilierul PSRM Vasile Cojocari solicită excluderea lui Igor Focşa, preşedintele Asociaţiei veteranilor războiului din Afganistan, din lista membrilor comisiei și solicită un alt candidat din ONG-ul menţionat.

Cu majoritatea voturilor, consilierii au decis completarea şi modificarea Regulamentului cu privire la ocuparea funcţiilor vacante de conducător de instituţie publică/întreprindere municipală. Printre alte modificări, a fost introdusă şi monitorizarea video a candidaţilor la concurs.

La şedinţa din 16 august, au fost aprobate 19 dintre cele 21 proiecte de decizie de pe odinea de zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.