În incinta Penitenciarului nr.6 va fi deschisă o biserică (FOTO)

0
52

Recent a avut loc slujba de sfințire a sfintelor cruci, care au fost instalate pe edificiul bisericii de pe teritoriul penitenciarului nr.6 din Soroca. Slujba de sfințire a fost oficiată cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și întregii Moldove și de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan.

Prima piatră de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2011. Pe parcursul a cinci ani de zile, cu ajutorul oamenilor de bună credință, în special al persoanelor care își ispășesc pedeapsa în această instituție, edificiul a fost construit. Șeful penitenciarului nr. 6, Dorin Marcu, speră ca până la începutul anului viitor, lucrările să fie finalizate și biserica sfințită. “După încheierea lucrărilor vor fi oficiate toate slujbele, pentru ca persoanele aflate în detenție să poată aprinde o lumânare, participa la o slujbă și să se mărturisească”.

PS Ioan, episcop de Soroca, a declarat că “biserica aflată într-o instituție penitenciară este un reper sigur pentru purificarea nostră, pentru corectare și apropierea sigură de Dumnezeu. Ea a fost înălțată în cinstea Sfinților Trei Ierarhi. Avem deplina certitudine că acest obiectiv sacru îi va face pe cei care își petrec tempor timpul de ispășire în acest loc, să fie mai buni, mai conștienți față de prezent și viitor”.

Igor Guja, directorul adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, a reiterat că biserica susține instituțiile penitenciare în integrarea socială a deținuților. “Este un lucru important pentru condamnați, pentru că va veni ziua când ei vor fi eliberați din instituțiile de detenție și pentru noi este important ca să se integreze în societate. Cu toate că în instituțiile de detenție se desfășoară măsuri sportive și cultural-artistice, biserica rămâne a fi pilonul fundamental pentru noi toți, indiferent de grad, funcție și distincție”.

Deținuții salută inițiativa de inaugurare a unei biserici în curtea penitenciarului. Atunci când privește spre biserică, Ion ne-a spus că își aduce aminte de familie. “Inițiativa este foarte bună. Astfel, cu biserica alături, te simți mai bine, și zilele trec mai ușor. Ne gândim la casa noastră prin biserică”, ne-a zis Ion.

“Am participat la construcția bisericii chiar de la început” ne împărtășește un alt condamnat. “Nu este pentru prima dată când particip la lucrări de construcție, dar nu am construit biserici”, a menționat Gheorghe.

Persoanele care au contribuit la construcția bisericii au fost menționați cu medalii mitropolitane.

La moment, în Penitenciarul nr. 6 din orașul Soroca își ispășesc pedeapsa 890 de condamnați.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul „Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.