Alertă cu substanțe chimice la Rudi

0
25

Saci încărcați cu substanțe chimice necunoscute au fost găsite de către un muncitor în gunoiștea din satul Rudi, raionul Soroca, în timpul lucrărilor de amenajare a terenului. La fața locului a fost chemat primarul localității, Iurie Marian, care a anunțat imediat convocarea unei comisii în situații excepționale.

Potrivit mărturiilor primarului, „m-am deplasat în locul respectiv și m-am convins că într-adevăr sunt niște saci cu o substanță care are un miros înțepător, ce seamănă a fi pesticide rămase din perioada Uniunii Sovietice”.

Chiar după depistarea lor, accesul la locul de depozitare a deșeurilor din sat a fost îngrădit, pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea localnicilor. “Am îngrădit gunoiștea și am pus atenționări. Apoi s-a convocat încă o dată ședința comisiei în situații excepționale cu reprezentanți ai raionului. La ședință s-a hotărât de a se transmite probe la Agenția pentru siguranța alimentelor pentru a identifica substanța depistată”, spune domnul Marian.

Potrivit primului raport primit de la laborator, presupunerile privind originea substanței depistate nu au fost adeverite. Au fost luate probe la 65 de tipuri de pesticide, iar la moment nu se cunoaște cât de periculoase ar putea fi pentru om. Primarul a menționat că, la ora actuală sacii au fost acoperiți cu o peliculă pentru a nu se răspândi și pătrunde în sol. De asemenea, a fost construit un dig în jurul acestora, în cazul în care se prevăd precipitații.

Localnicii spun că pe timpul Uniunii Sovietice în sat exista un depozit unde se păstrau substanțele chimice.

În urma cercetărilor efectuate de poliție, s-a depistat că în perioada 2004-2005, reprezentanți ai Armatei Naționale au ridicat o cantitate mare de pesticide care se păstra în depozit. Specialiștii presupun că acestea au fost depozitate la gunoiștea din sat. Această probabilitate a fost confirmată de către fostul primar al satului Rudi. Totodată, în urma cercetărilor s-a depistat faptul că agenții economici din împrejurimi nu utilizează asemenea substanțe în activitatea lor.

La moment oamenii legii sunt în căutarea făptașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.