Atenţie! Plimbatul pe gheaţă este periculos

 În legătură cu menținerea temperaturilor negative ale aerului, în perioada 25-28 ianuarie, în râurile şi lacurile de acumulare din ţară se prognozează continuarea formării gheții.

Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca (DSE) atenţionează populaţia că ieșirea pe gheață pe unele sectoare de râu și lacuri prezentă pericol. Pentru evitarea incidentelor, Igor Brighidin, şef adjunct al DSE Soroca recomandă câteva reguli de securitate pe apă în perioada rece a anului:

„Pescuitorilor: Iarna în timpul pescuitului, gîndiţivă în primul rînd la securitate şi apoi la pescuit! Deplasîndu-vă pe gheaţă, fi-ţi gata în orice moment, imediat să vă eliberaţi de greutăţi! Întotdeauna să aveţi la îndemînă o funie cu lungimea de 12-15 m.Ţineţi alăturea de gaura din gheaţă o scîndură sau o creangă mare! Fiţi prudenţi! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităţilor treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutate şi se pot răsturna!

 

Potrivit DSE Soroca, de la începutul anului curent, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut pradă apelor şase persoane, dintre care un minor. Majoritatea cazurilor de înec se datorează consumului excesiv de băuturi alcoolice şi din cauza nesupravegherii copiilor minori.

Reguli generale: Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţei cu piciorul! Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire! Dacă sub picioare a-ţi depistat crăpături de gheaţă nu intraţi în panică şi nu fugiţi !

Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol! Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibil numai în sectorul permis de trecere!

Acordarea ajutorului sinistraţilor pe gheaţă:

Nu intraţi în panică!, Nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile! Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mînile larg desfăcute, repetaţi de mai multe ori. În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărît, dar foarte atent. Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri(scîndură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.).

Daţi sinistratului o parte din vestimentaţia personală, aprindeţi focul şi încălziţi sinistratul apoi chemaţi salvatorii şi ambulanţa (telefon 901sau 903). Eliberîndu-vă din gheţă scoateţi, scurgeţi şi din nou înbrăcaţi îmbrăcămintea. Nu permiteţi degerarea şi îngheţarea sinistratului!”.

 

De asemenea salvatorii recomandă părinţilor să le aducă la cunoştinţă minorilor regulile menţionate, înainte să-l lase la plimbări pe timp de iarnă.

Info OdN

 

 

Comentarii

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

Lasă un răspuns

*