Unii dispar, alţii fug de acasă

0
10

DISPĂRUŢI

Începând din luna decembrie, mai multe persoane din ţară au dispărut şi au fost anunţate în căutare, provocând chiar şi un soi de panică în mass-media şi reţele de socializare. Printre cei dispăruţi este şi Evelina Artomonov, o minoră din satul Iorjniţa, raionul Soroca.
Poliţia şi rudele sunt în căutarea copilei de 12 ani şi solicită şi ajutorul cetăţenilor.

ATENŢIE SE CAUTĂ!
208-OdN-200116EvelinaDe către IP Soroca se caută minora EVELINA ARTOMONOV, a.n.29.01.2004, locuitoare a satului Iorjniţa, care la data de 22.12.15 a plecat de la domiciliu şi până în prezent nu se cunoaşte locul aflării acesteia.
SEMNALMENTE: înălțimea 1,40 cm., părul de culoare șaten de lungimea până la umeri, ochii de culoare căprui, forma feței ovală. Era îmbrăcată în scurtă şi pantaloni de culoare neagră şi încălţăminte neagră.
Dacă dispuneţi de informaţii sunaţi: 902, sau 0230-23602, 078750697.

FUG DE ACASĂ

De menţionat că minora din raionul Soroca nu pur şi simplu a dispărut, ci a plecat de acasă şi nu este la prima ispravă de acest fel. Faptul este confirmat şi de mătuşa acesteia, Livia Melnic, care deţine şi tutela asupra minorei.
„Evelina este la mine de la vârsta de patru ani, are părinţi, dar ei sunt despărţiţi şi fiecare şi-a refăcut viaţa. Mi-a fost milă să ajungă în casa de copii şi am luat-o la mine” ne-a spus cu mari emoţii, mătuşa fetei.
Femeia susţine că încearcă să-i ofere tot ce poate şi o educaţie bună şi nu-şi poate explica de ce copila pleacă deseori de acasă în direcţii necunoscute, după care este găsită şi întoarsă în localitate.
„În anul 2015, la Inspectoratul de Poliţie Soroca au fost înregistrate 32 de cazuri de abandon al domiciliului de către minori, dintre care 18 sunt pe numele Evelinei” informează Ludmila Sochircă, ofiţer de presă a IP Soroca. Potrivit sursei, înainte de a pleca, minora i-a scris un bileţel familiei, în care îi informa că are unde dormi, are ce mânca şi îi ruga să nu o caute.
Ultima dată, minora a dispărut la 6 decembrie 2015, iar la o săptămână a fost găsită şi adusă acasă.

DE CE COPII FUG DE ACASĂ? CE SPUN PSIHOLOGII?

209-OdN-20011612341587_895393833890133_5537487862312171798_n
Foto Lilia Grâu, psiholog Sursa – facebook

„Fuga de acasă a copiilor este întâlnită mai frecvent în familiile dezorganizate, înalt disfuncționale care se confruntă cu unele schimbări la nivelul structurii familiale și evenimente ce au avut loc în familie – decesul unui părinte, divorțul, separarea părinților, abandonarea copiilor, apariția unui nou partener de cuplu, plasamente multiple, mutări numeroase etc.”, ne explică fenomenul, psihologul Lilia Grâu.
Potrivit specialistei, dificultățile de ordin psihologic, emoțional și comportamental ale copiilor, se regăsesc în rândul factorilor care determină fuga de acasă, inclusiv tulburările de sănătate mintală, tulburare de conduită, stres post-traumatic.
Totodată fuga de acasă, în cele mai dese cazuri, este cauzată și de: prezența abuzului de alcool; violența în familie; teama de reacția părinților față de situația școlară sau față de o greșeală comisă de copil; intenția de a câștiga bani și dorința de a trăi mai decent cauzată de situația materială precară din familie; influența anturajului în urma plecării părinților la muncă în străinătate și copiii fiind lăsați în grija rudelor; divorțul părinților; lipsa supravegherii din partea părinților, neglijarea nevoilor afective copiilor și lipsa de comunicare între părinți și copii.
„Copilul, în familie, are nevoie de liniște, confort, siguranță, afectivitate, stabilitate, dacă nu are parte de aceste lucruri atunci el caută să le ia din jur” conchide doamna psiholog.
Sperăm că prin eforturi comune, minora va fi găsită vie şi nevătămată şi readusă cu bine acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.