Tinerii pleacă în armată

0
6

În debutul săptămânii, 27 de tineri din raionul Soroca au fost înscrişi în rândurile Armatei Naţionale. Aceştia vor satisface serviciul militar în termen conform legislaţiei. Luni, viitorii ostaşi au fost petrecuţi într-o atmosferă solemnă.

După ce s-au aliniat, stângaci, în două rânduri, recruţii au fost binecuvântaţi de părintele Sorin Huluţă-Saftiuc, parohul bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni”: „În toată lumea vedeţi ce se întâmplă, sunt războaie, sunt atentate. Mai mult ca niciodată, oştile ţărilor sunt puse la grea încercare. Noi sperăm voi să nu treceţi prin nimic şi să vă faceţi simplu serviciu militar şi să veniţi acasă aşa cum vă duceţi, senini şi cu bucurie în inimă. Însă în cazul în care datoria o cere şi ţara o cere, voi să vă faceţi datoria de soldaţi. Dumnezeu să vă ajute şi să vă binecuvânteze să vă întoarceţi cu bine la familiile şi la casele voastre.” Ulterior i-a încurajat şi Comandantul Centrului Militar Teritorial (CMT) Soroca, Alexei Gorpin. „Orice lucru se începe cu greu, să porneşti construcţia unei case e greu, da la final e uşor. Aşa va fi mai greu de la început şi pentru voi în serviciul militar. Principalul e să nu daţi dovadă de frică faţă de misiunile puse în faţa voastră. Vă dorim drum bun”, le-a urat domnul Gorpin.
Părinţii au avut şi ei un cuvânt de spus, fiecare şi-a încurajat odraslele cum a putut mai bine. Bunăoară, Tatiana Rotaru din satul Iorjniţa, mama a cinci copii, pentru prima dată petrece un fecior la armată. Printre lacrimi şi copleşită de mari emoţii, mama i-a dat fiului câteva sfaturi înainte de despărţire: „Le dorim tuturor tinerilor multă sănătate, dragoste faţă de armată. I-am zis să îndeplinească toate poruncile, să asculte comandanţii”.

Dacă pe feţele unor recruţi se citea neîncrederea, alţii se duceau la cătănie cu mai mult curaj. Odată ce a venit vremea să facă armată, Rodion Cibotari din Şolcani s-a împăcat cu gândul şi şi-a pregătit lucrurile. „Mă duc liniştit, cu sentimente de bucurie şi cu încrederea că totul va fi bine”, a spus pe scurt viitorul ostaş. Un alt recrut, Iurie Galac din Căinarii Vechi, spune că merge cu drag în armată, urmând exemplul tatălui care, la vremea lui, a făcut armată. Totodată, tânărul nu exclude că în viitor va continua să activeze în armată. „Mi-ar plăcea să încerc să lucrez în forţele armate”, ne-a împărtăşit planurile sale tânărul.
Potrivit Tatianei Nitrean, şefa secţie încorporare recrutare a CMT Soroca, „la 23 noiembrie sarcina pentru încorporare în Armata Naţională este de 27 de recruţi, fiind îndeplinită sută la sută”.
Tot mai mulţi recruţi solicită benevol să fie înrolaţi în armată, iar nivelul de instruire este mai înalt cu fiecare an, afirmă responsabili de la CMT . Astfel, dintre cei 27 de recruţi înrolaţi în rândurile armatei cinci sunt absolvenţi de colegii, alţi 12 au absolvit Şcoala profesională, iar restul au studii gimnaziale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.