PROTEST: Sorocenii sunt contra majorării tarifelor

0
38

Mai mulţi soroceni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de majorarea tarifelor la electricitate şi gaze naturale. Locuitorii oraşului şi raionului Soroca s-au adunat în dimineaţa acestei zile înfaţa Consiliului raional şi au scandat: Jos Tarifele! Oamenii şi-au scris pretenţiile şi doleanţele pe pancarte, pe care le-au afişat la protest în speranţa că aceastea vor fi văzute şi auzite.

“Pledăm pentru aceea ca să nu ridice preţurile. Preţurile sunt mari, iar pensia este mică. Cu 800 de lei pensie ca să trăieşti în ziua de azi, să achiţi toate facturile, nu-i de unde. Dar ce să mai mănânci? Ce să încalţi? Eu mă încălzesc cu lemn. 4500 lei costă o tonă de cărbune, 700 lei un metru cub de lemne. Este chip de trăit?” ne motivează prezenţa sa la protest doamna Ziaida, pensionară din oraşul Soroca. O altă soroceancă adaogă: ”Mă descurc foarte greu. Pădurea este în preajmă şi mă duc după lemne zilnic. Strâng vreascuri uscate şi le bag în burjuică (sobă improvizată din metal – n.a.), aşa mă încălzesc. Am o pensie de 643 lei, încercaţi să achitaţi pentru lumină care s-a scumpit, apa se va scumpi, totul se scumpeşte” spune fosta lucrătoare în domeniul Cultural, doamna Elizaveta. “Protestăm contra majorărilor la lumină, nu avem cu ce achita, în plus calitatea serviciilor este foarte rea. Sting lumina cum vor şi când vor. Din cauza asta am problem cu încălzirea, iar cu un copil mic acasă e complicat să menţin căldura în casă” a opinat Oleg Franţ, locuitorul satului Parcani.
Oamenii au venit la protest la îndemnul Organizaţiei Teritoriale Soroca, a formaţiunii politice “Partidul Nostru”.
“Avem multe întrebări de ce au fost ridicate tarifele în preajma iernii şi suntem indignaţi de faptul că salariile şi pensile nu au crescut. Vrem să preîntâmpinăm aici, în faţa conducerii raionale şi orăşeneşti, că este aceeiaşi ca la Chişinău, sunt oamenii lor, să le transmită conducătorilor că, dacă vor fi cazuri în care pensionarii sau veteranii vor îngheţa în case şi nu vor avea pe ce plăti pentru lumină şi vor fi tăiate reţelele, atunci, data viitoare, noi vom veni nu cu un protest paşnic ci, altfel. Vrem să ajungă la ei mesajul că nu trebuie să-şi bată joc de oameni. Noi cerem ca tarifele la lumină şi gaze să fie reexaminate sau să fie oferite compensaţii pentru pensionari şi oamenii care nu pot achita tarifele actuale” a declarat Iurie Todirean, preşedintele OT Soroca “Partidul Nostru”.
Am solicitat reacţia reprezentanţilor din teritoriu a partidelor defunctei Alianţe de guvernare. Iată ce au declarat ei:
Victor Său, preşedintele OT Partidul Liberal Democrat din Moldova: “În calitate de cetăţean, eu tot sunt nemulţimit de toate majorările din ţară. Ca preşedinte al organizaţiei teritoriale declar, că echipa PLDM nu face parte din alianţă, pentru că în prezent nici Guvern nu avem. Totodată, după cum a declarat şi fostul premier, Valeriu Streleţ, echipa PLDM nu va merge cu PD, care a demis Guvernul”.
Sergiu Pogorevici, preşedintele OT Partidul Liberal: “Noi tot suntem cointeresaţi ca povara măririi tarifelor să nu cadă pe umerii păturilor social-vulnerabile. De asemenea argumentarea măririi tarifelor nu este definitivată, în acest sens, experiţii noştri urmăresc procesul. Când va fi decizia finală a majorării tarifelor de către ANRE şi rezultatul auditului internaţional efectuat la instituţia menţionată, PL va veni cu o reacţie”.
Efim Agachi, preşedintele OT PD “Eu nu vreu să comentez ce fac colegii”.

Fotograf – TATIANA MITROFAN

Amintim că Tarifele la gaz şi energie electrică au fost majorate în luna iulie. În septembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat suspendarea tarifelor majorate la gaz şi curent pentru 60 de zile.
Din noiembrie însă, consumatorii vor achita facturile pentru consumul de gaze naturale la tarifele majorate. „Conform anexei de Hotărâre a Comisiei de Administrare ANRE nr. 244/2015 din 13 noiembrie 2015, tarifele finale la furnizarea pentru consumatorii casnici constituie 7,08 lei pentru 1 metru cub, pentru consum în volum de până la 30 metri cubi şi 7,38 lei 1 metru cub, pentru 1 metru cub ce depăşeşte volumul de 30 de metri cubi de gaze naturale. Tariful include 8% TVA” ne-a comunicat Ala Donos, specialistă în relaţii cu consumatorii, „Soroca Gaz”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.