Sistem de baterii solare “made in Rudi”

0
56

logo

Un gospodar din satul Rudi, raionul Soroca, şi-a meşterit acasă un sistem de baterii solare. De trei ani, familia sa economiseşte la facturile pentru electricitate, utilizând pe timp de vară apa încălzită doar de razele soarelui. “Este şi econom, şi comod”, susţine soroceanul.

Mihail Marian din satul Rudi este şeful căminului Cultural din localitate. A absolvit pe vremuri Colegiul de Arte “Elena Sârbu” (actualmente Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”) din Soroca şi toată viaţa a activat în domeniul cultural. Afară de ocupaţia de bază, şi-a mai încercat abilităţile şi în alte domenii, precum electricitate, fiind electrician calificat. Întotdeauna i-a plăcut să meşterească ceva cu propriile mâini, astfel au apărut un plug şi o semănătoare pe care le utilizează în gospodăria proprie ş.a.

Ultima sa invenţie — un panou cu baterii solare utilizat pentru încălzirea apei — a fost inspirată din Cipru, unde se afla în vizită la fiica sa.

“Din motivul de a economisi a venit ideea. Fiind în ospeție la fiică în Cipru, am văzut un sistem de acesta. M-am uitat mai de aproape, am schițat ideea pe hârtie şi când am revenit acasă l-am realizat din materialele pe care le-am găsit”, îşi aminteşte domnul Marian.

Sistemul din gospodăria sa reprezintă un panou cu baterii solare cu o suprafaţă de circa 1 metru pătrat. Cele vreo 30 de tuburi sunt din furtun de polietilenă de culoare neagră, conectate la ambele capete la două ţevi din metal, cu ajutorul unor detalii din aramă. Acest ansamblu este amplasat într-o ramă din lemn şi acoperit cu sticlă. În calitate de rezervor domnul Mihail utilizează un butoi de plastic cu un volum de 200 litri. Investiţia în crearea acestui sistem a constituit circa 1000 lei: “Majoritatea materialelor le-am cumpărat de la magazinul cu material pentru construcţii, dar unele le-am meşterit singur”, ne destăinuie inventatorul.

În trei ani de când este utilizat sistemul de baterii solare, cheltuielile s-au recuperat, mai mult, familia a mai şi economisit de atunci la facturile de energie electrică.

“Economia se simte. Ca să încălzim apă cu boilerul electric trebuie vreo treo ore, el consumă 2,5 kilowaţi la oră şi avem şapte kilowaţi, la tariful de acum e cel puţin 15 lei în zi. Îl puneam doar de două-trei ori pe săptămână, că este scump. Dar cu acest sistem avem apă caldă șapte zile pe săptămână. E foarte comod când te întorci seara sau chiar la amiază de pe câmp, obosit, te împrospătezi în duş fără să chetuiești”, calculează gospodarul.

Sistemul este aprovizionat cu apă din fântâna din preajma casei, printr-un sistem autonom de pompare. Deocamdată, apa încălzită de căldura soarelui este utilizată doar la duşul de vară, din luna mai până în septembrie, dar domnul Marian are planuri mari de a-l extinde. “E bine să fie mai multe panouri din acestea, dar și acesta ne ajunge, că vara se încălzește și până la 60 grade Celsius. Pentru viitor aș vrea să extind sistemul și în bucătărie, dar costă cam scump detaliile pentru izolare. Și ar trebui să schimb rezervorul pe unul mai mare şi neapărat să-l ermetizez pentru a păstra mai bine temperatura apei pe un termen mai îndelungat”, îşi face planuri meşterul, care se inspiră de pe internet în realizarea ideilor sale năstruşnice.

“Noi trebuie să fim mai economicoși, pentru că resursele naturale nu sunt infinite, ele toate se termină o dată și o dată, la fel cum se termină finanțele din buzunar. Trebuie să consumăm cu precauție și apa, și electricitatea, și cărbunele, și toare resursele naturale”, conchide locuitorul satului Rudi.

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Articolul precedentUnii jurnaliști ruși au anunţat „războiul” în Transnistria
Articolul următorIzolarea termică urâţeşte oraşul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.