Serghei Plitoc: „După liberalizare se execută mult mai multe decizii judecătoreşti”

0
224

0 H259v7gVe97bDW-u.jpeg

În iunie 2010 a fost adoptată de Parlament o nouă lege privind executorii judecătoreşti. Această acţiune a fost prezentată ca un pas important în reformarea justiţiei autohtone, prin rezolvarea problemei tărăgănării executării hotărârilor judecătoreşti sau chiar a neexecutării lor. În prezent în raionul Soroca activează trei executori judecătoreşti care au competenţe teritoriale separate — Valeriu Ţurcan, Anastasie Repeşcu şi Serghei Plitoc. Despre liberalizarea formei de executare a hotărârilor judecătoreşti prin trecerea la sistemul privat am discutat cu executorul judecătoresc Serghei Plitoc.

− Ce presupune această funcţie de executor judecătoresc?

− Executorul judecătoresc execută documentele executorii, adică o hotărâre de judecată şi altele. În urma emiterii de către instanţa de judecată a unei hotărâri, executorul îndeplineşte întocmai ceea ce este scris într-un titlu executoriu. De exemplu, încasarea pensiei alimentare sau a unei datorii, partajarea averii, amenzile penale şi altele. Pe lângă documentele executorii emise de judecători, mai sunt şi procesele-verbale emise de Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul Ecologic, Inspectoratul Fiscal şi alte organe care pot întocmi procese-verbale în ceea ce priveşte amenzile contravenţionale, unde trebuiesc încasaţi bani în folosul statului.

− Ce s-a schimbat de când a fost liberalizat sistemul de executare a hotărârilor judecătoreşti?

− Până în 2010, executorul judecătoresc activa la stat şi primea salariu, acum însă executorii privaţi au un interes mai mare să execute deciziile. Astfel, dacă nu faci nimic, nu-ţi dă nimeni nimic. S-a stabilit că după liberalizare se execută mult mai multe decizii judecătoreşti. Executorul angajat la stat venea la lucru de la 8 până la 17 şi avea o oră pentru prânz, el venea la biroul pe care statul i-l dădea cu tot cu masă şi calculator. El nu avea nevoie de secretară sau de altceva. Acum însă trebuie să avem angajaţi, fiindcă singuri nu reuşim să facem totul. Au apărut cheltuieli poştale, de remunerare, plata chiriei şi altele, pe care trebuie să le suportăm noi. Pe de o parte, în urma reformei mulţi executori care nu aveau studii superioare au rămas fără locuri de muncă, dar cealaltă parte este că executorii nu mai primesc lefuri mici.

− Şi care este profitul unui executor judecătoresc privat?

− Conform Codului de executare stabilit de Guvern şi aprobat de Parlament, noi încasăm onorariul de 10 la sută din sumă, dar nu mai puţin de 200 de lei în cazul încasării amenzii şi, respectiv, nu mai puţin de 500 de lei pentru încasările periodice. La aceasta se mai adaugă cheltuielile de executare, pentru scrisori, deplasare, formarea dosarului şi arhivare, cheltuieli pe care le suportă debitorii.

Serghei Plitoc red...jpg

− Care sunt cele mai problematice cazuri?

− Cele legate de pensia alimentară, fiindcă aici persistă factorul uman, sunt plăţi lunare pe care persoanele trebuie să le efectueze, unii nu au surse pentru a le achita, iar alţii poate o fac intenţionat. Atunci când persoana este angajată ne este şi nouă mai uşor, expediem documentul executoriu la locul de muncă sau debitorul achită benevol.

− Ce ar fi bine să mai cunoască cetăţenii despre executorii judecătoreşti?

− Noi suntem executori privaţi şi executăm hotărârile. Persoana care are o amendă sau o datorie şi vine la noi se indignează şi nu vrea să o achite, trebuie să înţeleagă că executorii judecătoreşti nu rezolvă această situaţie. Dacă poate cuiva nu-i place că are o datorie sau amendă şi că-i prea mare, poate contesta decizia în instanţa de judecată. Nu are nici un rost să vină la noi şi să ne convingă de nevinovăţia lor. Doar că nu toţi înţeleg aceasta.

− Şi ce se întâmplă în cazul când cineva refuză să execute decizia judecătorească?

− În caz că debitorii nu achită benevol amenzile sau ceea ce este indicat în documentul executoriu, noi putem ca măsură de asigurare să aplicăm interdicţia la eliberarea paşaportului sau plecarea din ţară, blocarea conturilor băneşti sau punerea sechestrului pe bunurile mobile şi imobile etc. Totul este în scopul stingerii datoriilor.

“Până în 2010 executorul judecătoresc activa la stat şi primea salariu, acum însă executorii privaţi au un interes mai mare să execute deciziile. Altfel, dacă nu faci nimic, nu-ţi dă nimeni nimic. S-a stabilit că după liberalizare se execută mult mai multe decizii judecătoreşti.

 

“Dacă poate cuiva nu-i place că are o amendă, sau că-i prea mare, poate contesta decizia în instanţa de judecată, dar nu la noi. Nu are nici un rost să vină la noi şi să ne convingă de nevinovăţia lor”.

Text, foto, video Agenția de presă New Project Media

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Articolul precedentAjutoare umanitare de la Guvernul României
Articolul următorLIVE TEXT: Şedinţa din 19 mai a Consiliului orăşenesc
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.