Seceta, apoi ploaia pun pe pauză procesul de recoltare

0
147

Săptămâna trecută, după o îndelungată perioadă de secetă, a venit ploaia. Atât lipsa acesteia, cât și prezența ploii dau bătăi de cap agricultorilor. În primul caz, a fost dificil de efectuat lucrările de pregătire a solului pentru semănatul de toamnă, spun producătorii agricoli. Precipitațiile însă au oprit temporar procesul de recoltare a florii soarelui. Am stat de vorbă cu câțiva producători agricoli și autoritățile raionale din ramură, ca să vedem cum decurg lucrările agricole de sezon.

Unii agricultori au au și vândut sfecla de zahăr, alții încă nu au recoltat-o, așteptând un semnal de la partenerii care o cumpără

Vitalie Bacalâm, producător agricol, Băxani:

“În gospodăria noastră am recoltat 200 ha dintre cele 220 ha. Timpul umed ne-a determinat să ne oprim, deoarece semințele sunt și ele umede. Dar cred că va fi timp și vom recolta și restul culturii. Volumul recoltei este bun — 3,7 tone/ha. Din păcate, prețul nu-i prea bun, aproximativ 4,8 lei fără TVA pentru un kg ne oferă.
Avem și sfeclă, dar nu recoltăm, deoarece partenerul nostru Sudzuker Moldova ne-a pus în rând și așteptăm rândul ca să începem recoltarea. Cele 46 ha de sfeclă s-au dezvoltat bine, deoarece în lunile iunie și iulie au fost ploi. Acum trebuie recoltată, dar faptul că partenerii ne fac să așteptăm nu este bine, dar suntem dependenți de uzină și combinele de la uzină”.

Lipsa precipitațiilor a stricat planurile agricultorilor, lucrările de pregătire a solului în multe gospodării au fost amânate din cauza solului uscat

Lucrările de recoltare se desfășoară și în Gospodăria agricolă ”Prietenia Agro”, unde sunt recoltate floarea soarelui și sfecla de zahăr, dar și merele. De asemenea în gospodărie au fost pregătite mai multe hectare de teren pentru semănatul grâului de toamnă.

“Ana Râjac, agronom-șef la Prietenia-Agro SRL: „Recolta medie este potrivit așteptărilor noastre. 130 de ha sau jumătate din suprafața de sfeclă a fost recoltată, iar recolta medie este de 4,4 tone/ha. Cât privește floarea soarelui, a fost strânsă roada de 320 ha din suprafața totală de 520 ha, iar recolta medie constituie 3 tone/ha. Dacă sfecla recoltată a fost deja luată de uzina Sudzuket Moldova, apoi pentru floarea soarelui suntem în căutare de cumpărători. Lucrul este în toi și în livadă, suprafața totală a livezii fiind de 70 ha. Soiurile timpurii au fost culese mai devreme, iar prețul a fost bun. Am cules 70 tone de mere Simerenca, iar prețurile nu sunt prea bune — 3,5 lei. Pentru merele care sunt duse la suc prețul e și mai mic — 90 de bani pentru un kilogram”.

Viorel Purici din Șolcani ne-a comunicat că în gospodăria țărănească pe care o are este în toi culesul strugurilor de masă. Anul nu este cel mai bun, din punct de vedere al calității strugurilor, recunoaște agricultorul, care își vinde recolta pe piața din țară. “Recoltăm vița de vie, soiuri de masă. Condițiile climaterice au fost mai puțin prielnice și a intrat boala în vie. În alți an cu aceleași preparate am protejat roada, anul acesta nu ne-a reușit. Acum culegem soiul Prezentabil. Avem un hectar de viță de vie, o parte am recoltat-o, restul urmează. Dar și soiurile târzii sunt afectate, din păcate. În alți ani aveam struguri până târziu, anul acesta nu”.

În plină desfășurare este și culesul merelor, perelor și strugurilor

Aliona Andriuța, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Publică: „Recoltarea este în toi. Din suprafața totală de floarea soarelui de 14790 ha în raionul Soroca a fost recoltată la nivel de 30%. Recolta este îmbucurătoare — 2,8-3 tone per hectar. A demarat și recoltarea sfeclei. Aici lucrările erau mai problematice din cauza lipsei precipitațiilor, din aceeași cauză recolta este mai mică decât cea așteptată — 40 tone/ha față de 50 t/ha prognozată. Lipsa precipitațiilor a influențat negativ și procesul de pregătire a solului pentru semănatul de toamnă.
Fructele, prunele și merele de asemenea sunt recoltate. O problemă actuală este lipsa pieței de desfacere și prețul mic pentru fructe”.

Articolul precedentSute de soroceni au participat la ,,Ziua Internațională a Curățeniei”
Articolul următorUn copil, bine instruit la şcoală, a încercat să salveze tatăl de la electrocutare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.