Christos Tasiopoulos este un tânăr de 34 de ani din Grecia, care de curând a vizitat țara noastră. Tânărul s-a coborât în galeriile subterane din Cricova, s-a plimbat prin Cetatea Soroca și a participat la o nuntă cu rudele sale din raionul Soroca. Într-un interviu oferit publicației Observatorul de Nord, Christos, care a călătorit mult în alte țări, și-a împărtășit impresiile adunate în cele câteva zile petrecute în Republica Moldova.

– Unii turiști ajunși în Republica Moldova spun că până nu demult nici nu cunoșteau că există așa țară, alții confundă denumirea de Moldova cu Maldive. Dvs. de unde ați auzit prima dată despre țara noastră?
– Am auzit pentru prima dată despre Moldova de la lecțiile de istorie și geografie.

Christos și logodnica sa, Mihaela, la Cetatea Soroca

– Ce ați reușit să vedeți și ce v-a impresionat în țara noastră, în cele câteva zile petrecute aici?

– În acest timp scurt (puțin peste două zile pline), am trecut prin Chișinău și am fost la Cricova, unde am văzut galeriile subterane cu vin. În Soroca am fost la Cetate și în Dealul Țiganilor. În primul rând, mi-au plăcut foarte mult oamenii, care sunt foarte primitori și receptivi la omul străin. M-am întâlnit cu rudele mele din Moldova și i-am descoperit ca pe niște omeni forte buni, foarte prietenoși.

– Cum sunt locurile noastre pentru oamenii veniți în scopuri turistice, în opinia dvs.?
– Turismul nu este chiar dezvoltat la general. Pe de altă parte, turismul aduce latura economică, în care oamenii încearcă să facă bani și îți propun insistent tot felul de lucruri. Și îmi place că aici nu este așa. În alte părți turistul este perceput ca un portmoneu din care poți să scoți bani, iar aici turistul este văzut ca om, ca oaspete, fapt care nu poate să nu placă.

  • Christos Tasiopoulos este aspirant la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm, deținător de diplome universitare și postuniversitare în biotehnologia medicală. Printre ocupațiile sale sunt arta culinară, fotbalul, înotul și gimnastica, lectura cărților, pictura. Este pasionat de călătorii, iar înainte de Republica Moldova a vizitat Franța, Italia, Spania, Belgia, Austria, Scoția, Bosnia și Herțegovina, Estonia, India, Polonia, Țările Scandinave, România, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Elveția, SUA, Peru, Bolivia, Thailanda, Cambogia ș.a.
În excursie alături de aleasa inimii, Mihaela, ghidați de Nicolae Bulat

– Este pregătit orașul nostru pentru a primi destoinic turiștii, din punct de vedere al infrastructurii, cazării, informației?
– Am avut noroc, deoarece vizita mea a fost organizată de familia logodnicei mele și mi-a fost simplu. Dar cred că în zilele noastre este ușor să te informezi din internet despre locurile pe care vrei să le vizitezi. Turiștii lasă păreri, reclamații din locurile pe care le vizitează și le poți studia înainte de a porni la drum. Soroca este cumva pregătită bine pentru a primi turiștii. Vechimea în timp, Cetatea și verdele frumos al naturii sunt atractive. Dar am văzut multe terenuri agricole, livezi și cred că ar putea fi dezvoltat agroturismul, turismul mai aproape de viața cotidiană a oamenilor, când turiștii cunosc viața de zi cu zi a moldovenilor sau pot fi antrenați în producerea vinului etc.

– La ce mai au de lucrat comunitatea noastră, autoritățile, pentru a atrage și a primi turiști și acestora să le placă la noi?
– Mă întristează foarte mult și e regretabil faptul că pe drumuri nu sunt suficiente pubele, coșuri pentru gunoi. Astfel, gunoiul și foarte mult plastic sunt aruncate peste tot. Și nu este doar problema Sorocii, din păcate, este foarte răspândită în multe țări. Sper că sorocenii nu vor lua asta în nume de rău.

– Ați menționat că ați urcat ți în cartierul populat de rromi, un loc foarte renumit printre turiști prin casele cu multe niveluri. Impresiile vizitatorilor despre arhitectura de aici sunt foarte variate, de la admirație până la repulsie. Care este impresia Dvs.?
– De asemenea cred că aici nu este vorba de stil arhitectural, ci, mai degrabă, de o întrecere între vecini care va construi mai grandios.

Galeriile de la Cricova impresionează, spune tânărul

– Galeriile de vin de la Cricova este una dintre cele mai renumite atracții turistice. V-a plăcut ceea ce ați văzut acolo?
– Sunt un om care preferă vinul bun și îmi place să cunosc cât mai multe lucruri despre vin, despre procesul de producere a vinului, ceea ce fac și în alte țări când le vizitez. Așa că mi-a plăcut ideea să vizităm Cricova, iar excursia din beciurile kilometrice mi-a părut foarte interesantă. Apreciez ideea că după ce s-a scos piatra care trebuia folosită în construcție, iar locul rămas gol este folosit pentru beciuri. Este o idee avansată și e bine să se întâmple așa.

– Știu că ați participat și la o nuntă moldovenească. Cum vi s-a a părut această sărbătoare, tradițiile văzute?
– Mi-a plăcut enorm și mai ales că se păstrează tradiția de întâmpinare a oaspeților cu pâine și sare, așezate pe un prosop cu motive naționale. Tradiția legată de colacul miresei de asemenea mi-a părut frumoasă, precum și cea de la finalul nunții — dezbrăcarea miresei. Dacă s-ar fi păstrat și mai multe tradiții era și mai bine. Am intrat și într-o horă moldovenească și mi-a plăcut mult.

În iureșul dansului, alături de nuntași

– Bucatele tradiționale ați reușit să le gustați măcar puțin?
– Desigur! Foarte gustoase bucatele moldovenești, mai cu seamă că erau pregătite de rudele socrilor mei. Însă am observat că moldovenii au foarte multe bucate pe masă și acestea nu întotdeauna se combină între ele. Cantitatea bucatelor te sperie și nu se potrivește pentru un stomac sănătos (râde — nota autorului). Înțeleg că scopul moldovenilor e să-l facă pe musafir să se simtă bine, dar rezultatul poate fi altul, vă zic că mesele încărcate cu bucate sperie.

La o nuntă moldovenească cu tradiții, cu rudele din Moldova

– Pe final vreau să știu dacă aveți dorința să mai reveniți în țara noastră pentru a o cunoaște mai bine și dacă recomandați și altor străini să călătorească în RM?
– Bine, eu am venit cu logodnica mea, Mihaela, și eram din start predispus pozitiv să vin și să-i cunosc țara. Totuși, aici mi-a plăcut tot ce am văzut și aș recomanda și altora să vină. Eu vreau să revin și în alte anotimpuri, ca să văd cum este țara toamna sau iarna și să cunosc alte lucruri pe care nu am reușit data aceasta.

– Vă mulțumesc pentru interviu!


Articolul precedentOPINIE. Titlul de Cetățean de Onoare a fost descalificat
Articolul următorMâine începe Festivalul Medieval la Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.