Circa 10 ha de pășune de lângă satul Zastânca, raionul Soroca, vor fi valorificate de către locuitori, grație unui proiect implementat de către primărie. Lotul de pământ a fost recent semănat cu sparcetă, o plantă care este folosită ca nutreț pentru animale.
Înainte de a începe lucrările de prelucrare a solului, pe acest teritoriu creșteau buruieni și tufe, iar pământul era denivelat.
Igor Morari, inginer funciar la Primăria Zastânca, ne-a spus că restabilirea acestor hectare de pășune este susținută de către PNUD Moldova, iar costul proiectului ajunge până la 149 mii 800 de lei. „Planul urbanistic al localității Zastânca este foarte binevenit, pentru că este un plan strategic de dezvoltare a localității. Potrivit lui, aici vor fi sădiți pomi de diverse specii care vor uni două păduri. În cadrul proiectului, am coordonat cu specialiștii de la Institutul de Silvicultură și Amenajare Silvică care ne-au ajutat să realizăm investigațiile în teritoriu. Tenderul lansat de Primăria Zastânca a fost câștigat de către o întreprindere de stat, care a efectuat lucrările de defrișare și a pregătit terenul pentru semănat”, ne-a comunicat domnul Morari.
Potrivit specialistului, au fost semănate câte 30 kg de sparcetă la hectar și golomăț, câte 5 kg la hectar. În plus, au fost introduse îngrășăminte minerale, câte 200 kg de superfosfat la hectar și nitrat de amoniu.
În primăvara următorului an nutrețul va fi cosit și strâns, apoi pământul va fi tratat cu nitrat de amoniu.
La întrebarea de ce a fost selectată anume această plantă pentru semănat, Igor Morari a precizat că după investigațiile efectuate de specialiști, li s-a recomandat cultivarea de sparcetă și golomăț, care au rolul de a restabili pășunile și de a preveni eroziunea solului. Semințele de sparcetă au fost aduse din Cehia și Argentina, fiind de calitate bună și specifice regiunii respective.
Primarul satului Zastânca, Pavel Covalciuc, are doar cuvinte de laudă în adresa localnicilor din Zastânca și a menționat că sunt gata oricând să ofere o mână de ajutor. Mai ales că printre primii beneficiari ai proiectului sunt sătenii, cărora primarul speră să le prindă bine fânațul care urmează a fi obținut la recoltare.
Produsele de fâneață vor fi repartizate deținătorilor de animale din teritoriu, dar și celor din afara localității, după necesitate. „La lucrările de semănare am fost susținuți de cetățenii satului Zastânca și aici aș vrea să îl menționez pe Mihail Procopii, cu toate că este și consilier, și este ocupat. În urma implementării acestui proiect vor avea de câștigat nu doar primăria, dar și satul întreg. Din contul nostru, acest proiect ar fi fost imposibil de realizat”, a ținut să accentueze primarul de Zastânca.
După spusele primarului, satul Zastânca deține 354 de ha de imaș care urmează a fi valorificat, în cazul în care vor fi găsite resurse financiare în acest scop.
Proiectul finanțat de PNUD Moldova va dura 3 ani de zile. După expirarea acestui termen, terenul va fi utilizat ca pajiște de către locuitorii comunei.