Soroceanul Serghei Plasiciuc a postat pe contul său de Facebook câteva fotografii și secvențe video cu un șarpe care a ieșit din Nistru pe mal, lângă plaja de la Soroca-Nouă. Reptila de aproape doi metri, destul de lungă în comparație cu șerpii cu care suntem obișnuiți să mișune pe malul Nistrului, a adunat mai multe comentarii pe rețelele de socializare, inclusiv mesaje în care unii spun că se vor teme să mai meargă pe plajă.
Ne-am adresat la specialiști pentru a afla ce specie de șarpe este și dacă e veninoasă sau periculoasă pentru oameni. “Este vorba de șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus), ne-a spus Paul-Cristian Dincă, biolog, membru fondator al Grupului Herpetologic “Moldavica”. E simbolul medicinei. Este singura specie semi-arboricolă din fauna Moldovei. Este neveninoasă și consumă în general rozătoare și puii sau ouăle păsărilor de talie mică. Sunt destul de comuni, dar foarte sperioși și timizi, din acest motiv sunt greu de văzut sau întâlnit. Populațiile se concentrează în general în zonele împădurite, dar se deplasează și pe distanțe mai lungi 2-3 km, pentru reproducere sau hibernare în sezonul rece. Ca toate speciile de serpi, sunt buni înotători și traversează luciul de apa în căutarea unui partener sau a hranei. Este a 3-a cea mai mare specie de șarpe din fauna Moldovei, după Balaurul dobrogean (Elaphe sauromates) si Șarpele rău (Dolicophis caspius), atingând ca adult 1.8 metri.”
Apropo, majoritatea speciilor de șerpi ce predomină la noi, cu excepția viperei, sunt neveninoase. Așa că dacă îi întâlniți în cale, lăsați-i să-și continue drumul, căci pământul și apele sunt și casa lor, nu doar ale oamenilor. Un articol sugestiv la acest subiect vă recomandăm să-l citiți aici.