SĂPTĂMÂNA BUZOIANĂ

0
66

O nouă piaţă în municipiul Buzău

Recent a fost inaugurată, în zona Crâng din municipiul Buzău, o nouă piaţă la standarde europene. Lucrările au durat cinci luni şi au costat circa 80.000 euro. Directorul Societăţii „Pieţe, Târguri şi Oboare” din Buzău, Daniel August, ne-a relatat că: „…piaţa va funcţiona zilnic de la ora 6.00 la ora 20.00, mai puţin în weekend, când se va închide la ora 15.00”.


Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău intră în reabilitare

Pentru următoarele opt luni, sediul Bibliotecii Judeţene din Buzău — monument istoric, va intra în reabilitare, cu ajutorul unui proiect european de finanţare. Se caută de zor un spaţiu adecvat pentru transferul cărţilor, precum şi al colecţiilor rare pe care le deţine Biblioteca. Sorin Burlacu, şeful secţiei „Colecţii speciale”, afirmă: „…împachetarea şi transportul cărţilor trebuie realizate cu grijă. Spaţiul în care le vom muta trebuie să aibă condiţii de climat specifice”.


Descoperire arheologică la Pârscov

De curând, în zona localităţii Pârscov, unde se află „Casa memorială Vasile Voiculescu”, cu ajutorul unui detector special de metale s-a descoperit un tezaur format din 63 de monede de argint de origine romană, cu o vechime de peste două mii de ani. Directorul Muzeului de Istorie, Daniel Costache: „…e de mirare prezenţa romană în aceste aşezări dacice de la Pârscov, probabil, e vorba de un comerţ între daci şi romani”.


Săptămânalul „Newsweek România”, lansat în premieră la Buzău

Primul număr al ediţiei româneşti a publicaţiei americane „Newsweek” a apărut vineri, 11 mai 2018, prin strădania jurnalistului Sabin Orcan. Ediţia românească apare şi tipărită, şi online. Colectivul publicaţiei este format din Mircea Marian, Silviu Sergiu, Mihai Duţă, Cătălin Prisăcariu, Flavia Drăgan, Ramona Ursu, Petre Bădică, Petru Zoltan, Răzvan Scăeşteanu ş.a.


Ediţia a XIX-a de epigramă la Buzău

Festivalul naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” a avut loc între 11-13 mai 2018 în mun. Buzău. „Cu acest prilej s-au acordat premiile speciale ca semn de preţuire şi de recunoaştere a epigramei de către cultura naţională”, a afirmat Mihai Sălcuţan, unul din principalii organizatori ai acestui Festival de Epigramă.


Tomate și ceapă albă de Buzău pentru… Papa Francisc

Premierul Viorica Dăncilă aflată în vizită oficială la Vatican, i-a oferit cadou Papei Francisc, semințe de ceapă, castraveți cu țepi Tempus, ardei iute lung Decebal, tomate de Buzău 1600, ceapă albă de Buzău, leuștean Topaz, busuioc violet Serafim și un puet de măr Florina, pe care pontificul le va planta în grădină din castelul Gandolfo. La această renumită stațiune legumicolă din Buzău lucrează inginerul și preotul Vânătoru Constantin, care a fost ales Membru al Academiei Române.


Muzeu al parașutismului militar la Buzău

Buzăul a început pregătirile pentru înființarea celui mai mare muzeu al parașutismului militar românesc. Inițiativa aparține Ligii Naționale a Parașutiștilor Militari „ General Grigore Baștan ” cu sediul în Buzău. În urmă cu 70 de ani, la Buzău a luat ființă primul batalion de parașutiști militari din România. Cel mai mare parașutist din istoria armatei române este generalul Grigore Baștan, care a făcut saltul cu parașuta de la 10.000 m.


Buzăul — capitala României pentru o săptămână

La Buzău se află cel mai mare cimitir al eroilor din România și printre primele din Europa, restaurat de Primăria Buzău condusă de inginer Toma Constantin. El a fost înființat în urmă cu 87 de ani. La inaugurarea lui, a fost prezent atunci regele Carol al II-lea, primul ministru Nicolae Iorga, ministrul armatei, mulți generali și comandanți de oști din țară dar și din străinătate. Unul din cele mai mari evenimete naționale legate de Centenarul Marii Uniri a avut loc la Buzău pe 17 mai 2018, când s-a sfințit Biserica Eroilor. La acest eveniment unic, au fost așteptați președintele României Klaus Johannis, premierul Viorica Dăncilă, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și un corp diplomatic. Cu acest pilej s-a inaugurat o expoziție foto-militară de 600 m lungime, cu imagini din Războiul de Independență, I și al II Război Mondial și din teatrele de luptă din Irak și Afganistan…Evenimentul a fost precedat de o paradă cu torțe a 400 de militari, iclusiv de la Chișinău. Festivitățile au fost conduse de generalul Vlad Gheorghiță.


Buzăul iubește teatrul

În perioada 19-26 mai, Teatrul „George Ciprian” cu sprijinul Ministerului Culturii și a CJ Buzău, prezintă cea de-a XV- a ediție a Festivalului de Teatru intitulat „ Buzăul iubește teatrul ”… În perioada 21-25 mai, Cafeneaua Artiștilor va fi gazda întâlnirii cu spectacole realizate de studenți ai școlilor de teatru din România.


Milea Mihail, Pr. prof. dr. , de la Buzău,

special pentru Observatorul de Nord


Articolul precedentAu fost anunțate rezultatele alegerilor locale din comuna Volovița
Articolul următorEvenimente: Pregătirile pentru Festivalul-Concurs “Fanfara argintie” sunt în toi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.