Ingrediente:
1 borcan de ciuperci marinate (shampignion, întregi)
250-300 gr. cașcaval topit sau obișnuit
4 ouă fierte
2-3 morcovi fierți
300 gr. șuncă
2-3 cartofi fierți
250-400 gr maioneză
Verdeață
Mod de preparare:
Ciupercile le scurgem de zeamă. Verdeața o tocăm mărunt, iar 1/3 o punem la o parte pentru a decora salata la final. Cașcavalul îl radem prin răzătoare, dacă optăm pentru cașcaval topit, atunci îl punem mai întâi în congelator pentru câteva minute, apoi îl radem. Ouăle și șunca le tăiem cubulețe mărunte. Morcovul și cartofii îi radem prin răzătoare. Ingredientele se pun în vase diferite, separat.
Un vas adânc de vreo 10 cm îi așternem cu folie alimentară. Așezăm ingredientele în straturi, iar fiecare strat îl ungem cu maioneză și presărăm cu puțină verdeață după cum urmează: ciupercile (obligatoriu punem ciupercile cu pălăriile în jos), cașcaval, ouă, morcov, șuncă, cartofi. Ultimul strat de asemenea îl ungem cu maioneză. Punem salata la frigider pentru câteva ore, timp în care straturile îmbibă maioneza și totodată salata devine mai solidă.
Înainte de a servi, întoarcem salata pe un platou, astfel încât ciupercile rămân deasupra și presărăm verdeața rămasă pe părțile laterale ale salatei.
Poftă mare!
Zinaida Ciocan, Soroca