Să ne autoapreciem

0
30

Prefixul ”auto-”, conform dicționarului explicativ, este un element de compunere a cuvintelor, care arată că noțiunea conținută în a doua parte a cuvântului se referă la subiect sau că acțiunea exprimată de această parte se îndeplinește de la sine, cu mijloace proprii.

Nu întâmplător încerc să mă pronunț de la bun început de cuvântul ”auto”, că adeseori persoana în cauză vede, simte unele neajunsuri la interlocutorul său, fără să-și dea seama de ele pentru sine, aplicându-le în discuție. Efect pozitiv are loc în majoritatea cazurilor atunci când persoana dată aplică un comportament exemplar în acțiunile proprii pentru întreaga societate, fie om simplu, fie om de răspundere adecvată.

Socot binevenită la titlul dat citata lui Tolstoi, cum că ”Să trăiești cu propriile simțiri și cu ideile parvenit din exterior” ca să fim mai obiectivi pe sine mereu trebuie să te compari cu ideile pozitive, morale, elementare și ale bunului-simț comun. Mereu să urmărim cu atenție și bine gândite în propriile acțiuni în folosul întregii societăți de rând cu propriile intenții prin fapte concrete și nicidecum să ne limităm la vorbe goale, lipsite de sens comun și de fapte concrete la ordinea zilei.

Tendința actuală la conducerea națiunii în majoritatea cazurilor nu conștientizează răspunderea ce și-o asumă, tinzând în primul rând la propria îmbogățire materială cu prisos neglijând bogăția spirituală de pe prim plan. Citata înțeleaptă sună cum că ”Și care între voi vrea să fie întâiul, să vă fie vouă slugă” și ”După cum Fiul Omului n-a venit să i se slujească, ci ca să slujească El și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți”.

Obligația fiecărui om e absolut necesară să ne luminăm pe sine, deoarece ”Lumina conturează drept ”nucleu dur”, a cărui metamorfoză este descrisă prin trecerea de la fizic la psihic, de la lumină la iluminare” și în cele din urmă mai mult sau mai puțin de sine stătător să ne apreciem obiectiv. După ce între oameni de omenie totdeauna există înțelegere.  

Vasile Popușoi, mun. Soroca, pensionar

Articolul precedentBilanț trist și astăzi: persoane infectate – 1522, decese – 21. Trist și la Soroca
Articolul următorÎn raionul Soroca, Programul Drumuri Bune pentru Moldova 2020” s-a încheiat în totalitate
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.