INGREDIENTE PENTRU BLAT:
100 gr carne de bovină
100 gr pâine
20 ml lapte
2 cepe
2 ouă
Pătrunjel verde
2 linguri de pesmeţi mărunţiţi
50 ml ulei
Sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Ceapa mărunţită se căleşte bine şi se amestecă cu un ou fiert şi tăiate cubuleţe. Adăugăm şi verdeaţa mărunţită şi punem amestecul la o parte. Carnea se tece prin maşina de tocat, se adaugă pâinea înmuiată în lapte şi se amestecă bine. Adăugăm sare şi piper la gust, apoi conţinutul se trece din nou prin maşina de tocat. Amestecăm bine conţinutul, apoi îl aranjăm într-un strat uniform pe o bucată de peliculă. Pe mijlocul blatului de carne punem umplutura pregătită mai devreme, aranjând-o de-a lungul blatului. Apoi, cu ajutorul peliculei, atent, unim capetele blatului, dând preparatului forma unei rulade. Amplasăm rulada pe o tavă unsă cu ulei, cu marginea in jos. Batem bine un ou şi ungem rulada deasupra, apoi o presărăm cu pesmeţii mărunţiţi. Facem câteva tăieturi în mai multe părţi ale ruladei şi mai turnăm ulei sau altă grăsime peste ea, după care o coacem la cuptor timp de 30-40 minute, la temperatura de circa 200 grade C.
Această rubrică este realizată în colaborare cu Școala Profesională Soroca, specialitatea Bucătari, conducătoare Valentina Chetrari.