Robert Gatman, soroceanul care împreună cu o echipă din Iași au creat inima artificială Mavis

0
1387

Robert Gatman, un tânăr de 20 de ani originar din municipiul Soroca, este lider al unei echipe care a creat inima artificială Mavis, care poate fi încărcată printr-un sistem wireless. Tânărul este student în anul 3 la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, iar anterior la Soroca era unul dintre cei mai activi tineri voluntari, fiind consecutiv președinte la Consiliul Local al Tinerilor și Consiliul Raional al Tinerilor. Această experiență l-a ajutat să facă parte dintr-o echipă de nota 10.

Robert se află de fapt pe ambele părți ale acestui sistem, pe deoparte ca un om care de mic a avut probleme de sănătate a inimii (iar din această cauză nu putea face sport) și deja ca expert care poate rezolva problema cu care se confruntă de ani de zile.

“De mic copil am dorit să mă specializez în cardiologie, dat fiind faptul că m-am născut cu o afecțiune cardiacă și cunosc acest domeniul din perspectiva pacientului, ne spune Robert. Încă din școală mi-au plăcut disciplinele realiste, care împreună cu pasiunea pentru medicină, m-au determinat să aleg Facultatea de Bioinginerie Medicală din cardul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Toamna trecut, când eram în anul 2 de studii s-a ivit oportunitatea de a face parte din o echipă de studenți ce are ca scop crearea unei inimi artificiale. Am decis să mă dedic acestui proiect, având și o doză de motivație în plus, așa cum vreau să ajut pacienții ce suferă de boli cardiace, pentru că am trecut și eu prin asta și cunosc cât de dificil este să fii limitat.”

Rezultatul muncii și colaborării cu membrii echipei este inima artificială botezată Mavis, după numele Centrului de inovare și transfer tehnologic din cadrul Universității. Deși nu este prima de acest fel, are caracteristic ce o deosebesc de alte invenții similare.

“Inima Artificială Mavis este concepută pentru pacienții cu insuficiență cardiacă avansată ce sunt în așteptarea de transplant de cord. Ea înlocuiește ventriculele pacientului și preia funcția de pompare a sângelui. Am realizat un dispozitiv durabil, avansat, mic, ce poate fi implantat atât la adulți cât și la copii. Spre deosebire de dispozitivele de pe piață, intenționăm să oferim un nivel de autonomie și confort pacientului, prin alimentarea wireless a inimii artificiale, astfel pacientul nu va avea nici un cablu care să îi între în torace, prezența căruia reprezintă sursa majoră de infecții și complicații. Anul trecut, rolul meu în echipă a fost de a face designul pompelor și testarea lor în mediu virtual, așa cum Inima Mavis prezintă 2 pompe radiale puse în mișcare de un motor ce levitează magnetic, dimensiunea totală fiind de aproximativ 360 cm³ sau 60/60/100 mm. Cu acest dispozitiv am participat la Heart Hackathon, prima competiție internațională ce are ca scop dezvoltarea unei inimi artificiale. Finala concursului a avut loc în Dallas, SUA, unde am obținut Premiul Special pentru “Cea mai Avansată Idee”. Experiența în America a fost ceva extraordinar, așa cum am fost apreciați de către marii producători și experți în domeniul inimilor artificiale. Este un sentiment minunat să îți vezi munca recunoscută de către acești profesioniști. Și echipa noastră chiar a muncit mult, în ultimele săptămâni dinaintea plecării în America lucram până la 1-2 noaptea pentru a optimiza dispozitivul. Și s-a meritat. Totuși mai avem mult de lucru până când inima noastră va fi implantată și proiectul nostru este în continuă dezvoltare.”

Munca echipei nu s-a oprit la crearea prototipului, în prezent au nevoie de finanțare pentru ca să continue cu ceilalți pași necesari.

“Acum am rolul de lider de echipă și obiectivul nostru actual este de a aplica la granturi, așa cum plănuim în 2024 să începem testele pe animale și avem nevoie de finanțare. De la idee la producție este un drum lung de parcurs, dar totuși ne dorim ca în următorii 10 ani să fim deja pe piață.”

De un lucru Robert este sigur, nu ar fi ajuns la această etapă dacă nu ar fi avut fundamentul de acasă cu susținerea familiei și educația primită de la profesori.

“Am reușit să ajung cine sunt astăzi, în primul rând datorită părinților, care mi-au fost mereu alături și cărora le sunt veșnic recunoscător pentru faptul că am o mentalitate de fier. Desigur că și educația este foarte importantă și mă bucur că am studiat la Liceul Teoretic “Constantin Stere” unde am avut parte de profesori dedicați.”

Probabil Robert nu ar fi ajuns la asemenea rezultate dacă doar s-ar fi resemnat cu boala și s-ar fi limitat în acțiuni și gândire. Dar a decis să fie el cel care nu doar are nevoie de ajutor ci îl poate oferi multor oameni din lumea întreagă.

“În viață sunt lucruri pe care nu le putem controla, nu trebuie să lăsăm aceste aspecte să ne tulbure liniștea. Suntem asemenea actorilor pe o scenă, unde rolul nostru este să jucăm bine în interpretarea noastră, nu putem influența regia sau reacția publicului. Deci trebuie să ne concentram asupra a ceea ce putem controla: gândurile, acțiunile și atitudinea noastră față de evenimentele vieții” conchide Robert Gatman.


Articolul precedentO zi în istorie: Căsătoria Elenei, fiica lui Ștefan cel Mare cu Ivan, fiul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea
Articolul următorANRE a anunțat noi prețuri la carburanți pentru sâmbătă, 13 ianuarie
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.