250 gr. oase pentru bulion 300 ml apă 2 morcovi medii 2 cepe 4 rădăcini medii de pătrunjel 1-2 linguri de pastă de tomate 1 lingură de făină de grâu 1 linguriţă de zahăr 20 ml ulei 1 ardei dulce mediu 1 lingură de vin Sare, piper, o frunză de dafin
MOD DE PREPARARE:
Se pregăteşte bulionul din oase. Într-o tavă se călesc o ceapă, un morcov şi 2 rădăcini de pătrunjel curăţite şi mărunţite, la care se adaugă şi pasta de tomate. Într-un alt vas călim făina, apoi o dizolvăm cu puţină apă. Compoziţia cu făină se adaugă în bulionul care a dat în clocot puţin. Se adaugă şi legumele călite şi se fierbe la foc moderat 60 minute. Înainte de final adăugăm sare, piper după gust şi o frunză de dafin. Sosul se strecoară.
În altă tavă se călesc legumele rămase: ceapa, morcovul, ardeiul, pătrunjelul, tăiate pai. Acestea se adaugă în sos, compoziţia se mai fierbe 10-15 minute. Iar la final se adaugă vinul.
Sosul se recomandă a fi servit la chiftele din carne sau carne înăbuşită.
Această rubrică este realizată în colaborare cu Școala Profesională Soroca, specialitatea Bucătari, conducătoare Valentina Chetrari.